Det är vår i luften, solen skiner men fortfarande är det kanske en aning kallt och krispigt ute. Allt väcks till liv och känns lättare och frivolare än under vinterns tunga mörker vilket gör att man kanske letar sig bort från de tyngsta och mörkaste röda vinerna till något lättare och mer uppiggande – t ex ett rosévin.

Jag har skrivit det här förr och det börjar kännas som en käpphäst, rosé är inte lika med hallonbåtar och ferraribilar i form av dryck utan ett rosévin ska vara fräscht, läckert, somrigt och enkelt.

Via ett varuprov från Invinitum kommer här ett vin som uppfyller mina kriterier för vad som stipulerar ett riktigt bra rosévin; Chateau Paradis 2010 Rosé.

Vingården ligger mellan Mount Sainte Victoire och Luberon i Coteaux d’Aix en Provence och görs på grenache, syrah och cabernet sauvignon. Vinmakarna Philippe och Juliette Deschamps har drivit vingården sedan 2003 och arbetar miljövänligt med största respekt för naturen. För tillfället jobbar man med att bli certifierade som ekologisk vingård.

Doften är syrligt kryddig med inslag av röda söta skogsbär och vinbär samt citrusfrukter och en lätt bris av torkade örter.

Det har ett lite sötbeskt anslag med en syrlig avslutning. Här finns en fin struktur, med inslag av blodgrapefrukt, ananas,  smultron, mineraler och medelhavsörter samt blommor. Det är ett svalt och elegant vin med en liten glöd i avslutet – stramt, kargt och lent på samma gång och som många bra roséviner enkelt, gott och bra till mycket. Det här passar till fisk, fågel, ljust kött och buffén, tja i princip allt du kan tänka sig att äta under sommarhalvåret även som aftondrink.

Länge hade jag svårt att hitta riktigt bra rosévin, men tack vare nätets vinhandlare börjar framtiden se vackert laxrosa ut 🙂

Magnus Reuterdahl

Annonser