Jag har på senare tid ofta klagat på Systembolaget och dess nyhetssläpp och i ärlighetens namn det är inte särskilt mycket kul jag hittar där, längre. Då och då dyker det dock upp något intressant såsom Chardonnay 2008 Domaine G. Quillot från Côtes du Jura i mars månads tillfälliga nyheter. Har du inte tidigare testat något från region Jura är det hög tid att göra det, en liten varning dock – detta är inte ett vin för alla, det är speciella viner med en mycket regionstypisk smak, detta är dock ett bra instegsvin.

I doften finns ett tydligt inslag av äppelskrut och gula vaxiga höstäpplen. Det har en lite oxiderat och kryddigt med en syrligt anslag.

Vinet är friskt men ändå moget i anslaget, det är syrligt men med lite dova toner och har en lätt oxidering och kryddig eftersmak. Här kommer det till stil om man gillar detta eller inte, jag gillar det – min sambo är mer tveksam. Sammantaget är det en komplex lite off-smak med en klockren syra och ett fint djup. Det drar lite åt fransk cider och lite äppledestillat med en lite kryddig avslutning. Jag vill ha mer sådant här:)

Till vinet testade vi ett italienskt recept på dorade (Pagrus pagrus) eller sea-bream, en fisk vi i Sverige ibland kallar för röd pagrus eller rödbrax. Fisken lever bland annat i Medelhavet och mellersta Atlanten till södra England.

 Bakad dorade med vitlök (för 2 personer)

  • 1 hel dorade, ca 450-500 gram, (rensad men med huvudet kvar)
  • En nypa persilja (torkad)
  • En nypa timjan (torkad)
  • En nypa rosmarin (torkad)
  • 1 dlvitt vin
  • 0,5 dlolivolja
  • Juicen från en halv citron
  • Salt & vitpeppar

Pasta

  • 10 cocktailtomater
  • En näve färsk basilika
  • Lite olivolja

Vi rensade fisken, saltade insidan och fyllde den med 10 vitlöksklyftor (delade), en nypa rosmarin, en nypa persilja och en nypa timjan. Placerade den med buken nedåt på folie, saltade och kryddade med vitpeppar på utsidan, pressade en halv citron över och hällde på1 decilitervitt vin och0,5 dlolivolja – gjorde ett paket av det hela och in i ugnen i ca 30 minuter (200 °C).

Fisken blir mjäll och tar inte så mycket smak av vitlöken som man skulle kunna tro. Vi serverade den med pasta i vilken vi rört ned delade cocktailtomater och basilika. En nypa salt till över fisken och lite färskpressad citron över det hela gav en trevlig pastarätt.

Dorade ska också vara en utmärkt fisk att grilla, något som ska testas längre fram under våren eller sommaren.

Magnus Reuterdahl