När vi besökte EWBC i Italien i höstas hade vi att välja på två post-trips att välja på Chianti och Friuli, vi valde Chianti varför jag gick miste om nordöstra Italiens vita guld. Vinet kommer från Cividale del Friuli i distriktet Friuli-Venezia Giulia, regionen Orientali del Friuli, på gränsen mot Österrike och Slovenien. Under konferensen fick vi möjlighet att prova några viner från detta distrikt, tyvärr fanns inte så många representerade och de drunknade en aning bland rödvinerna. Nu fick jag ytterligare ett tillfälle att smaka detta nordöstra Italiens flytande guld via ett varuprov från Invivitum;

Altùris Chardonnay 2010 (100 % Chardonnay)

Vinet har en halmgul färg färg med en lockande frisk doft med inslag av söta äpplen, blommande ängar och citrusfrukter. Fräscht och somrigt.

Vid en första klunk började jag allvarligt fundera om detta verkligen var ett chardonnay eller inte, det här minde snarast om något mittemellan riesling och grüner veltliner.

Vinet är lite sött med en nästan perfekt balanserad syra som drar mot en spritsighet. I smaken finns en tydlig dos mineraler, en söt äpplighet, en aning ananas, melon och vit persika, en lätt blommighet och bara en hint av peppartoner i avslutet. Svalt, elegant, lättdrucket, törstsläckande, pockande och riktigt kul. Perfekt att avnjuta under varma sommardagar eller sommarkvällar. Fungerar såväl som sällskapsdricka eller till fisk och skaldjursrätter.

Vi drack vinet till lördagens förrätt, tanken vara att göra en ljummen sallad med smak av Italien för att matcha vinet. Ursprungligen var vår tanke att att vi skulle haft bläckfisk i denna men då vi inte hittade någon färsk sådan fick vi snabbt tänka om, istället för bläckfisk fick det bli laxfile. Vad det blev kan beskrivas som en ljummen sallad di mare med calamares. Mycket trevlig🙂 men kanske lite i största laget för att beskrivas som förrätt.

sallad di mare (ca 2 personer)

  • 100 gram laxfilé, lätt stekt med fin kärna
  • 4 pilgrimsmusslor
  • 100 gram skalade räkor
  • 1 röd paprika
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 selleristjälk, skuren i 0,5 cm bitar
  • 1 dl urkärnade oliver
  • ½ citron
  • 50 g rucolasallad
  • 1 kruka körvel
  • 2-4 små bläckfiskar (tyvärr hittade vi inga färska utan fick köpa frysta färdigskurna) skurna i ca 1 cm ringar
  • rapsolja till fritering (ca 0,5-1 liter)
  • frityrsmet
  • salt & peppar
  • Aioli

Börja med att bränna paprikan, antingen över öppen låga, i ugn (200 grader), stekpanna eller direkt på plattan. Skrapa bort det svärtade dela på paprikan, ta ut kärnhuset och skär paprikan i lagom stora bitar.

Blanda ihop räkor, selleri, paprika, sallad och körvel, pressa citronen över och häll på olivolja, ett par nypor flingsalt och lite vitpeppar – låt stå och dra.

Stek pilgrimsmusslorna i en msk olivolja eller smör tills de fått fin färg på bägge sidor, salta och peppra, dela musslorna.

Vänd bläckfisken i frityrsmet.

Häll ca 0,5 – 1 liter rapsolja i en panna och värm till ca 180 grader

Stek laxfilen lite lagom, se till att den har en fin kärna – ställ åt sidan

Fritera bläckfiskringarna

Lägg upp salladen, musslorna och laxen, garnera med lite körvel och selleriblad och ett par citronskivor – bläckfisken kan antingen läggas vid sidan av tillsammans med lite aioli eller på eget fat. Vid behov salta och krydda med vitpeppar.

Magnus Reuterdahl