Häromdagen öppnade vi ett varuprov från Invinitum, en nätvinhandel baserade i Danmark och Malmö. Förutom viner säljer man också vintillbehör och vinprovningar med mera, läs mer här, och som de flesta seriösa nätvinhandlarna betalar dom alla skatter och moms och levererar till den adress du bestämmer.

Sortimentet är trevligt med många intressanta producenter och en hel del viner som kompletterar vårt allt fyrkantigare och allt mer urvattnade statliga monopol. För oss som älskar vin bidrar näthandlarna med skapa små oaser med intressanta smakupplevelser.

Domaine de Roche Guillon Fleurie 2009 är ett bourgognevin från byn Fleurie i distriktet Beaujolais och gjort på 100 % gamey. Fleurie är en av byarna som benämns cru du Beaujolais. Detta ska inte blandas ihop med Beaujolais nouveau, vilket förvisso görs på samma druva och i samma region men som bara får jäsa några veckor innan det säljs – i mina ögon ett ofärdigt vin med få kvaliteter, dock är smaken tudelad och vissa uppskattar det.

Vinet är strävt, torrt, ungt, en aning kärvt med en fin syra – men på samma gång mjukt och elegant. Det behöver lite luft för att öppna upp, varefter en lite rödsyrlig karaktär med inslag av skogsbär; hallon, lingon, blåbär och slånbär ger en elegant saftig men slank ton med en liten godisnot av söt lakrits och violtabletter. Avslutet har en fin örtighet mixad med tobak och lite ekfat samt en liten kärnbeska. Det är ett enkelt men på samma gång elegant och svalkande vin – kanske i första hand ett vin till mat men också trevligt att avsluta en het sommardag med, definitivt ett sådant där vin som är lysande att ha hemma.

I eftertankens kranka blekhet inser jag att jag tyvärr dricker jag alldeles för lite Beaujolais, vilket detta vin är ett bevis för. Det har det där lätta, eleganta, syrliga men ändå mjuka anslaget som gör att man nästan direkt hittar rätt var man befinner sig i vinvärlden. Att jag trots detta ändå inte dricker så mycket Beaujolais beror kanske på att jag också druckit en del ganska halvtråkiga upplevelser då och då. Nu ska det bli bättring!

Läs mer om vinet här

Magnus Reuterdahl

Annonser