Jag har bara befunnit mig i Östergötland ett par dagar när jag blir tillrättavisad, det heter öschötsk inte östgötsk, jag är med andra ord inte slirig på tangenterna som man skulle kunna tro utan bara under dialektal inlärning. Möjligen något jag borde bespara er men jag kom att tänka på det när jag skulle sätta en rubrik på detta inlägg

(OBS det skedde inte i samband med provningen).

Ikväll höll e-vinhandlaren Cavarosa wine en vinprovning i Linköping. Cavarosa wine är något så udda som en lokal internethandel – man levererar nästan bara i Östergötland, än så länge. Men tänker man lite vidare är lokala e-vinhandlare inte så udda som man kanske kan förledas att tro, ganska många av vinklubbarna och e-vinhandlarna överlag är ganska lokala och riktar sig endast eller främst till storstäderna och länen kring dessa. Bor man i Stockholm har man dock också möjlighet att beställa Cavarosas viner.

Att det är på detta sätt ska man nog säga beror på svårigheter att få vinerna levererade på ett rättssäkert sätt eller alls, dvs. att de levereras mot uppvisande av legitimation och att vinet kommer fram. Enligt mina källor har många svårt att få avtal för leveranser av de stora fraktbolagen i Sverige, vidare sägs det att till exempel det statliga företaget Posten har en policy att inte leverera alkohol (detta gäller dock uppenbarligen inte företagspost utan bara privatpersoner) – när Systembolaget nyligen bad dem ta fram en modell för hemleverans verkar dock denna policy ha försvunnit illa fort. Efter denna utsvävning återvänder vi till Östergötland.

Kvällens provning börjar med tre viner från två riktigt intressanta producenter från Piemonte, ett instegsvin och ett par riktiga rökare. Jag kommer bara presentera dem som snabbast här och återkomma till dem i BKWine Magazine inom en snar framtid.

De första två vinerna kommer från Poderi Rosso Giovanni. Vinerna odlas i staden Agliano Terme, Piemonte, på två olika vingårdslägen om ca 12 hektar. Staden ligger lite söder om Torino. Vineriet drivs av Lionello Rosso som tog över efter sin aföräldrar 2006. Man strävar efter att kontinuerligt förbättra vingården, genom såväl traditionella metoder, tät plantering (ca 5000 plantor/hektar), traditionell vinfiering men en modern anläggning och användning av franska ekfat.

Vi provade instegsvinet heter Poderi Rosso Giovanni barbera d’Asti San Bastian och cuveén Monferrato “Infinito” 2009 – en cuvée på 60 % barbera och 40 % cabernet sauvignon.

2010 Poderi Rosso Giovanni Barbera d’Asti San Bastian – ett riktigt trevligt friskt och ganska bärigt vin med inslag av röda körsbär, lingon, skogshallon, slånbär och lite blåbär, uppbackat av mjuka tanniner, jord och lite höstig undervegetation med ett mjukt inslag av svamp. Avslutningen är lite kryddig med inslag av balsamico, men ganska kort. Ett enkelt, lättdrucket och mycket tillgängligt – ett bra vin, kanske i första hand till mat.

Vi provade också Monferrato doc Infinito 2009 vilket nog bäst beskrivs genom en parafrasering – en superpiamontan. Doften är tät, stor med massor av körsbär och kakao. Smaken är stor, direkt, nästan bombastisk med massor av frukt, en hel del fatkrydda och fin syrlighet som drog mot nagellacksborttagningsmedel. En stor lång eftersmak – lite för stor för min smak – nu, men har massor med potential – lagra och njut om några år.

Nästa producent är Roberto Ferraris, för övrigt Lionello Rosso mentor. Vingården består av flera små vingårdslägen i Monferrato, om totalt ca 10 hektar, vinstockarna är kring 75-80 år gamla och vingårdsläget Nobbio är det främsta av dessa. Vingårdarna är bara naturligt gödslade och man använder inga kemiska bekämpningsmedel. Nebbio lagras på stora fat, ca 900 liter.

2010 Roberto Ferraris Barbera d’Asti Nobbio.Doften är frisk och syrlig med lätta ekfatstoner, en liten vanilj kant och en fin pepprighet. Vinet är ungt, ännu lite för ungt – en aning knutet och kartigt men med stor potential. Ett fint inslag av röda bär, hallon, lingon, svartavinbär och mörka körsbär. Frukten kantas av en ton av viol, en silkig mjuk och ganska slank kropp, väl sammanhållen, en rejäl dos tanniner och krydda med inslag av söt lakrits och eukalptus. Kvällens höjdpunkt, slank elegant men ännu lite ung, ge det ett par år 🙂

Dessa viner kommer att finnas tillgängliga inom någon eller ett par månader – håll koll på deras hemsida.

Vi provade också instegsvinet från de viner som finns tillgängliga just nu från norra delen av södra Rhone.

Vinet vi provade var Domain de Grangeneuve Tradition 2009 en cuvée gjord på ca 60% grenache, 25 % syrah och 15% andra vinsorter. Ett trevligt ganska regionstypiskt vin, mycket bra till mat, med dofter som domineras av små röda bär och friska körsbär. Trots att det är enkelt är det elegant och har en snygg struktur med en mjuk kryddighet och inslag av charkuterier och färska örter samt lite kalksten.

Att instegsvinet är bra är en god fingervising på att detta är trevliga viner – fick en rekommendation rörande det vita vinet från vingården kallat V. Har dock inte smakat det. Dessa viner går att beställa fram till den 20 februari. Läs mer på deras hemsida!

En mer ingående rapport kommer snart på BKWine Magazine

Tack till Cavarosa wine för en trevlig kväll.

Magnus Reuterdahl

Annonser