För några dagar sedan provade vi La Braccesca Vino Nobile 2007 Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G., ett varuprov från the Wine Company. Vinet kommer från den toskanska vinmakaren Marchesi Antinori.

Vino Nobile di Montepulciano är en typ av vin som kommer från från södra delen av Toskana och området kring staden Montepulciano. Vinerna domineras av sangiovese druvan, som i området också kallas för prugnolo gentile, och balanseras av andra druvor såsom canaiolo nero.

Doften är tät och balanserad, mörka bär och mogen frukt möter ekfatstoner och en kryddig avslutning med inslag av vanilj.

Inledningsvis är det främst tanninerna och de lite mogna stora frukttonerna som märks tydligast medans de lite friskare bäriga tonerna av körsbär och vinbär ligger i bakgrunden, med lite syra balanseras de upp. I bakgrunden finns en snyggt integrerad ekfatston med lite vanilj men också kakao och peppar samt en jordighet. Vinet har vidare en pigg syra och en friskhet från en en liten lurande mineralton i bakgrunden. Det här är ett relativt kraftigt vin som ligger lite mitt emellan lyx och vardag och funkar åt bägge hållen. Vi provade det till en köttbit samt några blandade hårdostar och vinet gifte sig väl med bägge – de lite mörkare fruktiga tonerna framträder mer med maten med osten lyfter fram den lite sötsyrliga tonen istället. Ett snyggt vin, kanske främst till mat, för alla tillfällen.

Läs mer om vinet hos the Wine Company

Magnus Reuterdahl