Caviste är en e-handlare som har ett lite annorlunda koncept – här erbjudes en låda per gång á 6 viner (givetvis kan du köpa flera lådor med samma innehåll). Affärsidén är att presentera ett vinområde i taget ur en producents vinkel. Man har tidigare släppt en champagne-låda och en chablis-låda, bägge sålde slut – men jag har fått tillfälle att smaka de vinerna samt på den aktuella lådan från Domaine Binet-Jacquet från appellationen Faugères (AOC) eller som det också kallas Coteaux-du-Languedoc Faugères. Området är en del av Languedoc-Roussillon i Frankrike.

Jag kommer att gå igenom alla vinerna och ge en lite mer ingående beskrivning av Caviste och deras viner på BKWine Magazine framåt slutet av veckan men efter som låda 3, aka CAV 0003, släpps idag så presenterar jag vinerna här redan idag 🙂

CAV 0003

2010 Domaine Binet-Jacquet Faugères är en cuvée gjord på 40 % syrah, 30 % carignan, 20 % grenache och 10 % cinsault. (3 flaskor).

Som många Languedoc viner har det här vinet ett lite inslag av hav, tång och sälta – något som sannolikt kommer från jordmånen. Det ger ett litet svavelanslag i näsan – det är dock inget som känns i smaken. I övrigt finns ett härligt ungt anslag av varma mosade röda och blåa bär och av medlehavsörter och buskage.

Smakprofilen skulle kunna liknas vid en ung dolcetto – där lite söta, bäriga, pigga och kryddiga inramat av varma tanniner men här finns också en lite örtig ton och framförallt en rejäl dos mineraler och varm sten. Man skulle kunna säga att det här är ett perfekt pizzavin, men det passar också utmärkt till grillat, torkat eller stekt kött eller som sällskapsvin. Förhållandevis enkelt, läckert och så där lite busigt tilltalande – utmärkt vardagsvin 🙂

2009 Domaine Binet-Jacquet Faugères Réserve är ytterligaren cuvée, denna är gjord på 50 % grenache, 20 % syrah, 20 % carignan och 10% mourvèdre. (2 flaskor).

Det här är ett steg uppåt, med en lockande doft med massor av svarta vinbär, mörkröda bär, lite peppriga kryddor och mineral samt lite gräs i nosen. Elegant, komplext och insmickrande.

På en och samma gång smakrikt men ändå gracilt vin, men en slank kropp som dansar över smaklökarna – det här är ett vin som gjort för min gom. Här finns svarta vinbärsblad, mogna plommon, röda vinbär, och söta körsbär blandat med lite citrusfrukter, sötlakrits samt grön paprika, peppar och örter. Det har också en fin friskhet med en mineralstinn avslutning kombinerat med mjuka tanniner. Riktigt trevligt nu men borde också fungera bra att lagra några år. Ett vin helt i min smak.

Till sist flaggskeppet 2009 Domaine Binet-Jacquet Faugères Grande Reserve som görs på 40 % mourvèdre, 40 % grenache, 10 % syrah och 10 % carignan (1 flaska).

Djup doft med inslag av ekfat, moreller, svarta vinbär och björnbär kombinerat med en fin örtighet och svartpeppar. Trots sitt lite mörkare anslag är det friskt och lite stenrökighet. Komplex stor doft som drar en in in vinet.

Smaken är frisk elegant och i jämförelse med de två tidigare lite bombastisk, dock är vinet mycket snyggt balanserat och faller inte in i fruktbombsfällan. Snarare är det lite köttigare, lite mer fatkänsla och med lite mer mörka bär och frukter. Ett upptempo vin som avslutas med en rejäl dos peppar och mineraler med inslag av lite stenrökighet. Riktigt kul – jag skulle dock lägga den på lagring några år innan jag knäcker den.

Tre riktigt trevliga viner med massor av personlighet som knyts ihop av friskhet, mineralitet och en relativ slankhet. Har du inte testat Languedoc innan är det dags nu! Läs mer på Cavistes hemsida.

Magnus Reuterdahl

 

Annonser