This post is available in an English version here

Fick ett tips av Ulf Sjodin @UlfSjodin, (cudos till Ulf  som är Sveriges första Master of wine) om en något udda vinguide från Japan: The Drops of God  av Tadashi Agi och Shu Okimoto. Udda eftersom den är i form av seriealbum. De två första delarna finns tillgängliga på engelska och de efterföljande två kommer under våren. Dessa inhandlades givetvis på studs.

I korta drag bygger handlingen på två vinintresserade bröder som dras in i en arvstvist om vem ska ta över faderns egendom, en vinkällare med några av de ovanligaste vinerna i världen. För att få ärva detta måste dock bröderna först hitta de 12 vinerna som är kända som de 12 apostlarna och det ultimata vinet Guds droppar. Genom deras jakt får man lära sig en hel del om viner, vinhistoria och olika vinregioner – ett lite annorlunda men välbeprövad pedagogik – jag minns Fantomentidningarna jag svalde med hull och hår på 70- och 80-talen där man plockade upp en hel del kunskap om historiska händelser, liksom som en bonus – här är det istället vin. Jag kommer säkert att få tillfälle att återkomma till dessa framöver, när jag läst dem lite noggrannare!

Man börjar ju genast att fundera på om det finns fler exempel på serier där vinet spelar en av huvudrollerna. Det första jag kom på är en svensk vinserie som har skapats och publiceras av vinimportörerna Sigva och Vinia, den så kallade vinstrippen som man kan följa via Vinias facebooksida. Sedan hösten 2011 lägger man veckovis upp en serie-stripp som skildrar små vinrelaterade händelser genom huvudpersonen Vinie. (Klicka på bilden för att få en bättre upplösning!)

På vinbloggen Sentiamo finns en intervju med skaparna av serien, Hampus Landelius och Daniel Esberg.

Vidare kom det ut ett seriealbum med titeln Vin och vatten 2008 – om denna handlar om vin ska dock vara osagt – jag har inte läst den och omslaget antyder att så inte är fallet.


Sedan finns också exemplet på det omvända att en seriefigur får ett eget vin, såsom älgen Hälge Läs mer här! Stockholm wine lab är importören bakom vinet.

Kommer du på fler exempel får du gärna lämna en kommentar, nedan 🙂

Magnus Reuterdahl

Bild från http://shop.stockholmwinelab.se

Annonser