Till helgen är det vin- och bröllopsmässa i Nacka. Jag skrev om den för någon månad sedan här – vi kommer att gå dit en sväng under Söndagen. Kul är att bland importörerna också finns ett antal näthandlare, bland annat X-wine men också några av de stora svenska vinimportörerna såsom Bidendum, Oenoforos AB, Prime Wine Sweden AB, VinUnic Kronvalls vinslott/Åkesson.

Givetvis kan man inte jämföra denna vinmässa med Mitt Kök eller Vinnordic men varför ska man göra det? Här finns en flera stora importörer blandat med mindre och för mig är det kul att notera att det är några jag inte har riktigt koll på sedan tidigare – att de är färre ger också möjlighet att ta sig tid och testa igenom deras sortiment mer noggrant. Jag hoppas på att man passar på och satsar lite extra på beställningssortimentet.

Bland övriga utställare finner vi; X-wine en näthandlare som har en hel del italienskt jag är intresserad av – vi får se vad de har med sig 🙂 – också kul att kunna smaka av en del som inte alltid är så lätt att få tag i.

Ett annat företag som arbetar med privatimport är Adwines som är intressant då man satsar på några, i Sverige ovanliga vinländer runt Adriatiska havet; Kroatien, Makedonien och Slovenien – jättekul (särskilt som detta är en region jag har dålig koll på)!

Armanos är ytterligare ett företag som satsar på Krotaien, främst på tryffel och olika tryffelprodukter men också drycker, vin och sprit.

Enjoy Wine & Spirits ABhar ett intressant sortiment med en hel del jag vill prova, får se vad de tar med sig, så som La Spinetta, Jermann, Paolo Scavin, Tenuta Valgian, Petra Unger, Rolland Collection m fl – dvs ett brettv sortiment från hela världen.

Freixenetsäger Cava – vinet produceras strax utanför Barcelona i Katalonien i nordöstra Spanien men man har också fler viner i sin portfölj.

Intermondihar ett ganska litet, men växande sortiment som än så länge har en stark spansk profil med ett italienskt vin vid sidan om – där jag är mest sugen att testa deras spanska Riesling; Spanish White Guerilla Riesling.

Red and White Wine Sweden AB är en av Norges största vinimportörer, de har dock också arbetat i Sverige sedan 2007, och har flera intressanta producenter i sin portfölj från Italien, Portugal, Frankrike och Tyskland samt en katt bland hermelinerna – Australien. Kul att prova är Bernhard Mehrlein, Castello di Neive, Elio Grasso, Giacomo Conterno, Vicchiomaggio, Quinta da Terra Feita de Cima, Niepoort S.A m fl.

Vinminvin sverige AB och Vinvri är ytterligare en nätbutik som är en sammanslagning av VinMinVin och Vinfrämjandet. Vinsortimenete är blandat med ett antal viner som ska bli intressant att titta närmare på.

Vinoliv är en vinimportör av högkvalitativa produkter i främst mellan- och högprissegmentet som endast importerar vin från Italien, bland producenterna finns: Aurelio Settimo, Il Paradiso di Frassin, Scacciadiavol mfl.

Som ni märker har jag inte alls lyft fram de stora importörerna i gruppen – dessa har många bra viner från i princip hela världen i sortiment – här handlar det mer om vad de plockar med sig.

Andra som har koppling till vin är DinVinGuide.se som bland annat har ett gäng vinbloggare som skriver och vill vara en guide för människor som alla har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen och Fredrik Schelins WineTvShow.se som publicerar inlägg i form av WebTV inslag om vin (Sweden Wine Club)

Magnus Reuterdahl

Annonser