Ibland borde man hålla tyst och utav rent själviska skäl vara tyst för att försöka behålla så mycket som möjligt för sig själv – att likt Gollum krampaktigt behålla och njuta av sin skatt för sig själv, å andra sidan vill man liksom skrika ut – jag har hittat guld och dela med sig av sin upptäckt och samtidigt riskera en guldrush som gör att källan sinar. Jag gör det sistnämnda!

För ett par månader sedan blev jag tipsad om Matassa blanc 2008 av en vän – tipset föll i glömska tills jag råkade stöta på namnet för någon månad sedan, mindes tipset, och beställde hem ett par flaskor. Någon vecka senare plingade ett sms in, och ytterligare någon dag senare blev det en tur till monopolet och hämtning av flaskorna. Som vanligt är det svårt att hålla tassarna borta när man vädrar något gott så för några dagar sedan satt man då där och drog in djupa sniffar och bara njöt, av en lite äpplig doft som drar år fransk cider, med inslag av nötter och en fräsch lång syra.

Vinet är koncentrerat, elegant och har en syra att dö för. Fruktsmak av gula äpplen, persika och citrusfrukter kantat av en lite lätt kryddiga mineraltoner med en perfekt balanserad ekfatston, med en liten hint av smör och nötter. Vinet har en underbar längd, det är komplext, det är vackert, det är hantverk: sammantaget jag vill ha mer 🙂

Vinet är gjort på 75% grenache blanc och 25% maccabeu på druvor från vingården Clos Matassa, en liten vingård belägen 450 meter över havet i Coteaux de Fenouilledes, Languedoc-Roussillon, Frankrike.

Som uttrycket säger allt är inte guld som glimmar, men en del är det – Matassa är en riktig gold- nugget! Vinet finns på beställningssortimentet, dock verkar det vara tillfälligt slut – vinet finns dock att köpa på glas på 19 glas i Gamla stan! Man kan också kolla med importören Winetrade om och när det kan tänkas komma hem igen eller om man snällt får vänta på 2009:an.

Magnus Reuterdahl

Annonser