Brudersberg GG är kanske inte så psykedeliskt och definitivt ingen skräckupplevelse. Trots detta får gruppen H.P. Lovecraft ackompanjera detta inlägg med låten At the mountain of madness (1968), som i sin tur anspelar på min favoritförfattare Howard Phillips Lovecrafts (1890-1937) novell At the mountain of madness (1931).

Efter veckor av fet och mustig mat börjar man åter finna vardagen – men även i vardagen är man i behov av lyx och något som minner om varma sommarkvällar och behovet av svalkande vin. Vad passar då bättre än ett par glas Riesling! Lägligt nog har the Wine Company skickat mig ett par varuprover med bra tysk Riesling. Igår testade vi det första av dessa: Nierstein Brudersberg Riesling Großes Gewächs 2009 frånRheinhessen från producenten Weingut Heyl zu Herrnsheim. Druvorna från vinet kommer från vingårdsläget Brudersberg, mellan Nackenheim och Nierstein i det område som kallas Roter Hang. Det är bara 1.3 hektar stort, täcker på en brant sluttning, inom vilket man odlar 100 % Rieseling av Grosses Gewächs kvalitet. Heyl Zu Herrnsheim har en lång tradition av vinodling som sträcker sig tillbaka till 1500-talet. Lite kuriosa är att ägarna på 1700-talet, familjen Lauteren, är kända för att de hävde att de var uppfinnarna till Sekt , det första tyska mousserade vinet.

Tyska viner kan ha anskrämliga vinetiketter, Heyl zu Herrnsheim är annorlunda – modern men ändå fast förankrad i det traditionella – jag gillar den.

Vinet har en lite torr doft med inslag av gula mogna äpplen, exotisk frukt, sötma och örter samt inslag av aromatiska kryddor och örter.

Det är friskt och ungt men med ett ganska stort djup, här finns en kombination av friska mineraltoner, en hel del sten och mogna gula äpplen som drar åt att vara övermogna, citron, lite pomerans och ananasspad och en läcker lång kryddig avslutning med inslag av örter – det känns ännu en aning spretigt och behöver sannolikt några års lagring för att smakerna ska växa ihop till perfekt harmoni, något man också märker när den fått lite syre vilket får vinet att växa ihop – här finns uppenbar potential. Ett mycket trevligt vin, men jag skulle köpa det för att laga under åtminstone 2-5 år. På flaskan står att drickfönstret är mellan 2011-2023 så vi är precis i dess linda.

Läs mer om vinet hos the Wine Company

Besök Weingut Heyl zu Herrnsheims hemsida här

Magnus Reuterdahl

Annonser