Ravenswood. Namnet är som taget ur en fantasyroman, man kan se Gandalf Stormkråka med nedböjt huvud, yvigt hår och skägg samt stav i sin hand, komma gående mellan träden bärandes på nyheter om vitt och brett, från när och fjärran; för vissa mörka nyheter om ofrid och grymhet, för andra mirakel, trollkonster och fyrverkerier.

Andra kanske istället gör en koppling till Edgar Allan Poes dikt ”the Raven” från 1845 här läst av Vincent Price:

Once upon a midnight dreary, while I pondered, weak and weary,
Over many a quaint and curious volume of forgotten lore–
While I nodded, nearly napping, suddenly there came a tapping,
As of some one gently rapping, rapping at my chamber door.
”‘Tis some visiter,” I muttered, ”tapping at my chamber door–

Only this and nothing more… (Full text)

Ravenswood är ett välkänt namn för dem som handlar amerikanskt på monopolet. Ravenswood Zinfandel Lodi 2008 är en blend gjord på 84 % Zinfandel 14%, Petite Sir och 2% Carignan. Detta vin kommer dock från the Wine Company och är ett varuprov, läs mer här.

Jag gillar Zinfandel-viner särskilt vintertid så deras karaktär är lite varm, mustig och kryddig – de kan dock ibland kännas lite opersonliga och välsyltiga.

Doften är driven, stor och varm, fylld med mörka bär och mörkfrukt kantat av rostad ek med en kryddig avslutning med inslag av eucalyptus.

Smaken är stor, varm och inbjudande. Precis innan jag formulerar tanken björnbärssylt sköljer en rejäl syra in och balanserar upp. Denna tillsammans med de kryddiga tonerna reder upp sylttonerna rättar in dem i ledet. Här finns blåbär, björnbär och en hint av mörka körsbär. Efter ett par klunkar hittar jag något lent lite silkigt som håller ihop det hela och en i princip total avsaknad av tanniner. I eftersmaken, som är relativt kort i förhållande till smaken i vinet kommer lite kaffe och kakaobeska fram med en viss torrhet.

Ett trevligt vin, lite varmt och syltigt med mycket smak med en välbalanserad syra och ett kryddigt avslut.

Magnus Reuterdahl

Annonser