This post is available in English at Testimony of a wine junkie!

I never drink… wine är ett klassiskt citat från filmen Dracula från 1931 – det citatet har nog inte hjälpt Rumänien att bli kända för sitt vin, men förutom skräckikoner producerar man också en hel del vin.

Levi import satsar på rumänska viner och som jag skrev i ett tidigare inlägg, Östeuropa är intressant och kommer med stormsteg, man når inte dom största och bästa än, men å andra sidan är man också betydligt billigare – vill du leta fynd för framtiden är det i denna del av världen du har goda chanser att hitta guldkorn. Detta är ett varuprov jag fick för någon tid sedan – vilket är kul – och ger mig möjlighet att få testa det jag kanske inte hittar varje dag. Kul är också att vi fick kontakt via Twitter – sociala medier regerar 🙂


2008 Trei hectare Chardonnay Murfatlar är ett rumänskt vitt vin från producenten Mutfatlar Romania i regionen Murfatlar i Dobrudja i närheten av Svarta havet. Murfatlar är idag den region som producerar mest vin, med mer än 8200 hektar vingårdar där Murfatlar Romania har hela 3000 hektar sammanhållen vingård. Vintraditionerna i Rumänien är mycket gamla, sannolikt långt äldre än vampyrmyten åtminstone om vi ser till Draculamyten, och går tillbaka till årtusendena före Kristus. Mycket förändras dock under tiden bakom järnridån varför man fått börja om från början igen.

Doften är frisk, lätt blommig med inslag av gula äpplen, ekfat, vanilj och en aning bittermandel som drar år jenkahållet (Om ni kommer ihåg tuggummit). Somrigt fräscht!

Smaken är ganska fatkryddig och har en äpplig ton som drar  en aning mot äppeldestillat,  det finns också en hint av av päron, med en trevlig men ganska smal syra som dock fungerar bra med vinet. Smaken är en aning mer höstlig än somrig, men fräsch, lite fet och med stor bredd i avslutet och en lätt oxiderad ton med en lång lite kryddig eftersmak med en aning mandel – jag gillar detta men min sambo är inte lika övertygad, nu ska det dock sägas att hon inte är så glad i chardonnayviner med för mycket fatkrydda.

Detta är ett vin att dricka till mat snarare än som sällskapsvin, jag tror också att det bör gå att lagra med gott resultat. Vinet är intressant, det ligger närmare gamla världen än nya världen men är inte riktigt lika raffinerad och elegant som vinerna i bourgogne, lika friskt som ett Chablis eller lika fruktiga och hårt ekade som många spanska, istället har det har lite vassare armbågar och lite yvigare toner, elegans är dock något jag tror kan komma med lite ålder. Med andra ord gör inte som greve Dracula, drick vin!

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment.

Magnus Reuterdahl

Ps. Förstod du inte rubriken? ABC=Anything but Chardonnay! Ds.