Han är här, han kommer dock inte från Skåne och han är inte aqvavit utan lite julkryddad och bärnstensfärgad. Normalt sätt skriver vi om vin men ibland får vi smakprover av annat slag såsom julsnapsar och vi börjar med Julsnaps 2011 Skansen.


Doften är söt med inslag av lite bränt socker och kola samt en kryddig bakgrund.

Det är en lättdrucken snaps med inslag av kanel, pomerans, kummin och ingeföra och en liten fruktighet – detta kommer att fungera bra till sill såväl som lax och skinka. Mycket trevligt – lent och kryddigt med just det där lilla extra – det som vi idag kan kalla julighet mmm… skål! Det här kommer jag njuta av till julbordet🙂

Det andra smakprovet är OP limited editon – sherry cask, en snaps lagrad elva år på sherryfat.

Doften är angenäm, den doftar OP, dock med en lite sötare och rundare karaktär. Här finns den klassiska uppsättningen av smaker; kummin, anis, fänkål och ekfatskryddor men också vanilj och brända kryddiga toner. Med andra ord känner man igen sig – det smakar OP men med en extra touch av sötma och lenhet. Måste tillstå att detta faller mig riktigt mycket på läppen och nu börjar jag fundera jag på vad som faktiskt kommer att stå julbordet... dagens ilandsjulproblem!

Snaps är absolut en del av vårt kulturarv, men framför allt fungerar det väl till julbordets feta mat, kanske främst till sillen och ålen. Personligen vill jag dock slå ett slag för Champagne som den ultimata julbordsdrycken! Snapsen behövs och ovannämnda två är riktigt trevliga förslag men fungerar inte riktigt till all mat på julbordet och framför allt inte som måltidsdryck.  Julafton och julbordet är fest – och till fest behöver vi det där lilla extra, något som lyfter festen, men som också är utmärkt till julmaten; något bubbligt, något gott, festligt och passande –  passa på och höj temperaturen – servera Champagne🙂

Magnus Reuterdahl