Lördag och matlagning är en god kombination, lördag och långkok ännu bättre – dofterna fyller lägenheten och skapar en underbar atmosfär. Igår blev det ett kort långkok, vi gjorde sjömansbiff eller kanske bättre sagt sjömansgryta. Jag lät mig inspireras av Gourmetmorsan och Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg (recept.nu) och fick ihop en riktigt god gryta. När vi var klara innehöll den nedanstående.

Sjömansgryta (8 personer)

  • 1 kg nötkött typ sjömansbiff nötkött t ex märgpipa, skär i ca 0,5 cm tjocka skivor
  • 10-15 fasta potatisar, skivade
  • 2 st palsternackor, slantade
  • 4 st morötter, slantade
  • 2 gula lökar, fint skivade
  • 15-20 steklökar
  • 1 flaska mörk öl 0,5 l.
  • ca 5-6 dl vatten
  • 5 msk kalvfond eller oxfond (konc)
  • 6 msk tomatpuré
  • 2 dl hackad persilja
  • 7-8 kvistar färsk timjan
  • 4 lagerblad
  • 3-5 msk smör (för att bryna lök och kött samt lite i grytan)
  • salt och peppar

Gör så här:
Skala potatisen, morötterna och palsternackan och skär dem i 2-3 mm tjocka skivor. Skala och skär löken i tunna skivor. Bryn löken, gyllene inte brun. Ta upp löken. Salta och peppra köttet och bryn köttet på båda sidor. Tag en stor gryta – varva rotfrukter, lök och kött, krydda mellan varven med salt, peppar, timjan och lagerblad samt tomatpuré. Klicka i ett par matskedar smör. Blanda vatten med fonden och häll i detta samt ölen – tänk på att det ska kunna koka så titta lite på vätskenivån och tillsätt vid behov lite vatten. Låt det småkoka under lock i 45-60 min eller tills köttet känns mört och potatisen mjuka. Servera direkt ut grytan och garnera med hackad persilja!

Till detta gjorde vi en förrätt som vi serverade simultant med varmrätten i form av en rödbetssallad. Tag hela rödbetor (2-3 per person), rengör dem och placera dem i en form som du hält ca 1-2 dl grovsalt i, in i ugnen i ca 2 timmar a 150º. När dom är klara, klyfta dem, lägg dem på lite rucculasallad, häll på lite hackade nötter, färsk timjan, getost, olivolja och honung över – och njut🙂

Nu ska det sägas att man ska se det som en förrätt inte en sallad till grytan!

Till detta öppnade vi en flaska Gaudium Merlot 2009, finns att köpa hos Handlavin.se, vilket är ett trevligt ganska lätt middle of the road vin.

Nu skrev jag inte ner några smaknoteringar men det är ett ganska okomplicerat vin; lättdrucket, välgjort och lättgillat – passar väl till mat men också som sällskapsvin. Merlotdruvans smaker är tydliga, här finns svarta vinbär, björnbär och körsbär samt lite tobak och lakrits kantat av en fin ekfatston och en välbalanserad syra. Ett snyggt vin som passar vid många tillfällen såväl vardag som fest.

Magnus Reuterdahl