This post is available in English here!

The Wine Company har försett mig med ett bulgariskt vin – en bordeaux blend. På senare tid tycker jag mig hittat en hel del referenser till viner från östeuropa på, främst internationella, bloggar och hemsidor. Jag har inte direkt druckit några mängder östeuropeiskt vin utan får nog snarast ses som en novis på området men jag har druckit ett par riktigt bra viner från Polen, ett par från Rumänien (håll koll på bloggen så kommer en recension snart), något enstaka från Bulgarien, en del spännande från Georgien och Armenien samt givetvis från Ungern – men i det sistnämnda fallet främst söta viner. Jag tror dock att vi kommer att se fler och fler viner från denna del av världen framöver – det verkar finnas såväl stor kunskap, duktiga vinmakare som goda markförhållanden.

Zar Simeon Reserva 2008 Trakiatal Santa Sarah är döpt efter Bulgariens sista, senaste, kejsare (tsar) Zar Simeon II eller som han egentligen heter Simeon Borisov Saxe-Coburg Gotha. Han var kejsare mellan 1943-1946 och senare premiärminister från 2001 till 2005 i republiken Bulgarien. Vinet kommer från området Trakien och är gjort på Cabernet sauvignon och Merlot och håller 13,5 % vol. alkohol. Trakien ligger i landets södra del och är ett av sju vinområden i Bulgarien. Redan de gamla grekerna odlade vin i Trakien, de äldsta spåren är från åtminstone 1400 f kr och det finns de som tror Dionysoskulten kan spåras hit. Dionysos var från början en fruktbarhetsgud som senare kom att bli vinets gud och dramats beskyddare, bland annat på grund av att han överlämnar en gåva till människan i form av vinstocken. Området kännetecknas av ett milt medelhavsklimat och jordmånen består till stor del av kalksten, sandsten och skogsmark

Zar Simeon tillverkas av vinproducenten Santa Sarah, vingården är på ca 40 hektar och ligger i anslutning till byn Goritza nära den södra delen av Svarta havet. Man säljer majoriteten av sina viner, ca 80%, i Tyskland, Österrike, Schweiz, Belgien, Holland och Finland och nu finns de även tillgängliga på den svenska marknaden. Man producerar ca 300000 flaskor vin om året.

Zar Simeon Reserva 2008 Trakiatal Santa Sarah

Doften innehåller rikligt med frukt, nästan lite syltig – det är en öppen och lockande doft, lite godis, mörka bär och kryddor samt en hint av eukalyptus. Nästan lite för tillgängligt! 

Smaken är mer komplex än doften, det är ungt, lite köttigt med inslag av svartvinbär och björnbär, en pigg syra och en lite jordigt kryddig avslutning med inslag av lite söt lakrits. Bra kropp, kanske en aning spretig och rustik samt lite för mycket kraft på bekostnad av elegans. Detta är dock ett trevligt vin, framförallt om jämför med bordeauxblandningar i samma prisklass. Vinet bör passa till en tung höstgryta, grillat kött e.d. Att dricka inom ett till två år.

Med andra ord ett bra vardagsvin eller för en grillaftonen framåt vårkanten. Kul att Östeuropa levererar, kommer att hålla ögonen öppna för mer viner från denna del av Europa. Något säger mig att när priserna på de riktigt bra vinerna i Västeuropa stiger, och om man söker vin i gamla världen stilen, är det i denna del av världen fynden kommer finns och framtidens klassiker att hittas. Det som behövs är att skruva upp kvaliteten ytterligare något eller några snäpp – men det kommer – samtidigt finns det något ganska lockande i det lite rustika och oslipade.

Magnus Reuterdahl