This post is available in English here!

Jag har sagt det förut men det är värt att säga igen; den kanske största anledningen för mig att åka på evenemang såsom EWBC (the European wine bloggers conference) är att träffa folk, att lämna tangentbord och bildskärm för att prata vin och dela upplevelser. I år var vi i Italien och där mötte jag Tomaso Armento, en vinproducent från vingården Forti Del Vento i Ovada, Piemonte.

Han hade med sig ett vin, 2009 Ottotori Ovada, från den egna vingården som jag fick möjlighet att prova vid flera tillfällen, vid en provning, till mat och som sällskapsvin, jag återkommer till detta strax. Det han han också hade med sig var en nyhet för mig, en gammal sådan – två Dolcetto viner ett från 1990 och ett från 1991. Jag hade ingen koll på att dessa var lagringsbara och ännu mindre koll på hur fantastiska de var. 91:an var riktigt bra men 1990:an blåste mig av banan, detta var en av höjdpunkterna, vinmässigt, under konferensen. 1990 hade fortfarande en levande och underbara syra och djupa mogna toner av mörka körsbär, en fin pepprighet, ekfatstoner kombinerat av en underbar silkighet och ett avslut med choklad och kärnbitterhet. Det är bara att tacka och bocka – mängder av cudos till Tomaso för att han delade med sig av dessa storslagna viner.

Vingården Forti Del Vento ligger på Alto Monferrato Ovadeses sluttningar i södra Piemonte, i kommunen Ovada intill byn Rocca Grimalda. Området ingår i Ovada DOCG, vinerna kan också benämnas Dolcetto di Ovada Superiore DOCG – Jag måste erkänna, trots att jag gillar viner från Piemonte hade jag hade ingen koll på detta område. Det beror sannolikt på två saker, dels är det en relativt ny DOCG (2008) och dels verkar det inte finnas några viner därifrån på bolaget, det som finns är en grappa; Grappa di Dolcetto d’Ovada från Distilleria Gualco.

Tillbaka till 2009 Ottotori Ovada, detta är ett vin jag provade vid flera tillfällen och ett vin jag komma att tycka mycket om. Vinet är gjort på 100% Dolcetto och är lagrat på ekfat i ett år och sedan lagrat på flaska. Vinet är välbalanserat oc har en snygg struktur. Det finns ett tydligt inslag av mörka bär: mörka körsbär, moreller, plommon och björnbär. I smaken finns också tydliga ekfat, en snygg kryddighet och tanniner som ligger på gränsen att attackera gommen – dessa hålls dock tillbaka av en precis syra och alkoholen – I avslutet kommer en fin kärnbitterhet. Snyggt, välstrukturerat med en lång härlig avslutning – riktigt bra! Fram för allt till mat.

Förutom detta provade vi flera viner från Ovada, ett gemensamt drag är just tanninerna, stringensen och smakerna – nu menar jag inte att de smakar likadant utan att man känner släktskapet, terroiren, att de kommer från samma område. Vinerna är personliga och välgjorda, detta i kombination med Tomasos målande beskrivningar av området gör att jag skulle vilja åka dit för att uppleva området, smaka vinerna och maten, för jag är övertygad att vinerna kommer växa ännu mer tillsammans med den mat som de är ämnade att kombineras med.

Vinerna vi provade var 2008 Ninan från Rossi Contini, 2008 Gamondino från La Guardia, 2008 Sant’Evasio från Gaggino, 2009 Orchestra från I Pola och som tidigare nämnts 2009 Ottotori från Forti del Vento. Alla trevliga viner jag gärna återkommer till i framtiden. Om mitt minne nu inte sviker mig nämnde man att 2009 är en fantastisk årgång, 08:orna var dock riktigt bra så det vore intressant att se hur bra 09:orna av dessa är.

Tyvärr är bilderna inte riktigt så bra, de flesta är tagna med min mobiltelefon, då jag fått någon skit på linsen som jag inte fick bort. På bilden ovan står Tomaso Armento till vänster, Fabio Contini (ordförande i èOvada consortium från vineriet Rossi Contini) i mitten och Franco Gaggino till höger och presenterar sina viner. När Fabio Contini hörde att jag kom från Sverige berättade han med stolthet att brukade spela tennis med Glenn Strömberg, en av mina ungdomshjältar och favorit fotbollsspelare. Glenn om du råkar ramla över det här inlägget, det är dags att utvidga din vinportfölj – här är ett gäng trevliga viner som bör passa in i ditt matkoncept!

Magnus Reuterdahl