Ännu inte inne i december men väl inne i advent, med helgen kom också kylan, vinden och snön alla vänner till mörkret. Därmed är det också dags att prova lite julöl – den första stod ut likt en fyr, om inte annat till flaskformen. Kopplingen till en fyr, adventsmörkret och stormen, Berit, gav mig en koppling till Evert Taubes Balladen om briggen Blue Bird av Hull som handlar om ett hur fartyget Blue bird av Hull förliser en storm vid Hållö fyr i närheten av Smögen julafton1872.

Hittade tyvärr inte originalet på youtube, så ni får hålla till godo med Imperiets version.

Han fick Hållö-fyrs blänk
Fast av snöglopp och stänk
Han stod halvblind
Han fick den i lov

I denna bild fångar kameran flaskans blänk men är den ett ljus i mörkret eller måste jag likt besättningen få blossa för här är det slut.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale kommer från vårt grannland Danmark och tillverkas av Carlsberg. Alkoholstyrkan på 7,5 % duger gott för att ge värme i bröstet. Personligen tycker jag dock att alkoholstyrkan är i högsta laget även om den i detta fall är bra integrerad i smaken.

Fruktig smak med inslag av torkade aprikoser, lime, en aning banan och pomerans med en fruktig och knäckig sötma tillsammans med en bitter eftersmak och en bra syra. Helt ok men lite obalanserad och spretig. Lite för mycket fruktsötma, lite för lite kryddor – jag skulle vilja haft mer kropp och en mer integrerad beska och bitterhet samt mer kryddor. Ett ljus i mörkret – njae snarare ett blänk!

Magnus Reuterdahl