Nästa vin från the Wine Company till rakning är Domaines Barons de Rothschild Merlot 2010 Aussières. Rothschild är ett namn man känner igen men i första hand i kombinationen Château Mouton Rothschild in Pauillac. För den pengen detta kostar får man inte ett primvin från Bordeaux. Vinet kommer istället från Château d’Aussières nära Narbonne i Languedoc. Här har man odlat vin sedan romarrikets tid och tillhörde under medeltiden klostret Abbey Fontfroide. 1999 köptes det av Domaines Barons de Rothschild (Lafite), vingårdarna omfattar 550 hektar, huvudbyggnaden restaurerades, en ny vinkällare anlades i den gamla och ett stort arbete lades ned på att höja kvaliteten i vingården. Då jag inte druckit något från tidigare har jag dock inget att jämföra med.

Trevlig doft; blåa och mörka bär, söt och lite pepprigt med inslag av en lite torr müsliton, dvs inslag av havre, russin, torkade bär – svår att riktigt sätt fingret på men inte alls oangenäm.

Ungt, ganska sött, med relativt hög syra, blå och mörka bär; svarta vinbär, björnbär, körsbär och lite hallon mixat med lakrits och peppar, i avslutet en hel del ekfat och lite mineraler. Ett enkelt, trevligt vardagsvin – fungerar bra som sällskapsvin och till mat. Intrycket är att det är ett lite lagom vin som nog passar de flesta och till många situationer men som kanske inte lämnar något riktigt bestående intryck. Trevligt!

Vinet säljs exklusivt hos The Wine Company.

Magnus Reuterdahl