Vintern börja komma och då gillar jag soppor och grytor. Så efter lite shoppande blev det en gryta på fläskkött med vitt vin, koriander och citron.

  • 500 g fläsk, grytbitar i små bitar (ca 2-3 cm)
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl kalvfond
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 1 ½ tsk koriander, malen
  • ca ½ pressad citron
  • 1 dl grädde
  • Champinjoner, tärnade
  • Purjolök (en halv, skivad)
  • fänkål (en halv, skivad)
  • En pepparfrukt, finhackad
  • persilja, (ca ½ kruka)
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  • Stek fläskköttet med lite rapsolja- när detta fått lite yta häll på pepparfrukten, fänkål och champinjoner i en pannan. När detta börjat svettas lite tillsätt fonden lite pö om pö – låt koka in.
  • Slå på 2 dl av vinet och tillsätt purjolöken, släng i en 7-8 vitpepparkorn. Sjud under lock 25 min.
  • Om du likt jag inte hittat färsk koriander, lägg den torkade koriandern i en msk olivolja och låt dra några minuter
  • Höj värmen, tillsätt resten av vinet, koriander, vitlök och grädde. Låt koka upp hastigt, smaka av med citron, salt och vitpeppar och låt sjuda ytterligare någon minut, hacka över persilja och servera med pasta.

Så här i efterhand borde jag nog tillföra några steklökar i detta också, jag höjde också sötman en aning med lite honung för att runda av syran. Vinet i grytan är 2010 Torres Gran Viña Sol Chardonnay, det räcker ju dessutom också till ett par glas.

Vinet är ungt och fräscht med fin frukt; persika, citrus och ananas men tyngs ned lite av fattoner och ekfatskryddor med drag åt vanilj och en lätt smörigighet. Trevligt men hade vunnit på en renare ton, gillar man ekad chardonnay är detta dock inte dumt.

Magnus Reuterdahl