Uppdaterad  2011-11-20, 2011-11-21 och 2011-11-22

I dagens DN kan man läsa om att nykterhetsorganisationen IOGT-NTO går i Systembolagets ledband och snällt utför det monopolet ber om – den som står för uppgifterna är Antipodes Premiun wines. Om detta är sant kan man ju undra hur nykterhetsrörelsen ser på sin roll. Man kan också ställa sig frågan hur Systembolaget, vilka inte är en myndighet men ett statligt bolag, ser på sin roll; den naturliga vägen borde vara att i första hand gå via sina ägare och lobba för en lagändring och i andra hand göra polisanmäla själva. Nu kan jag ju inte säga att det förvånar mig att IOGT-NTO samarbetar med Systembolaget, men att man går i deras ledband känns som ett udda äktenskap. Det ger också grund för frågor varför man inte hört massiva protester emot Systembolagets nya deal att vilja göra hemleveranser och deras ökning av billiga produkter. I detta fall kommer ett betydligt större sortiment av billigt vin, sprit och öl levereras till dörren – detta att tydligen bra emedans kvalitetsviner är av ondo.

Att Systembolaget står bakom anmälan förnekas dock av både IOGT-NTO och Systembolaget i artikeln. Det finns dock ytterligare uppgifter som gör gällande att Systembolaget också kontaktat de svenska vinimportörerna och bett dem driva en anmälan mot distanshandelsföretagen, något de dock inte fått gehör för.

Att tiden för polisanmälan kommer i princip samtidigt som Systembolaget tillkännager att man jobbar hårt för att skapa ett system för hemleverans av alkohol ger ytterligare ringar på vattnet . Hur detta rimmar med IOGTs syn på alkoholtillgång och med folkhälsomålen som är grunden för Systembolaget kan man ju fråga sig?

Jimmy Forsman på Decadent lifestyle har skrivit ett långt och mycket bra inlägg om detta och jag håller med om hans slutsatser.

Magnus Reuterdahl

Läs mer om SBgate via länkarna nedanför eller följ utvecklingen på Twitter:

2011-11-20 Tidigare inlägg på Aqua Vitae om detta finns här. Antipodes pressmeddelande finns här. Handlavin skriver på sin blogg om SBgate här och Svenska dagbladet följer upp det hela här. Norrbottens kuriren är också med på tåget med i princip samma artikel som SVD. Bola skriver sina synpunkter på engelska. Australian wine clubs yttrande finns här ( och i pdf format i sin helhet här). Magasinet Neo stödjer importörerna. Se också IOGT-NTO bloggen Anna har ordet, framförallt kommentarerna – intressant diskussion. På forumet Finewines.se pågår också debatten. Socialdemokraterna ger sig in i debatten via Aftonbladet.

2011-11-21 Nya inlägg i debatten finns på E-handel.seSVDs ledarblogg och accent.

2011-11-22 Välskriven replik av IOGT NTO bloggen Anna har ordet på SVDs ledarblogg. WoW News skriver om det här (dock endast för prenumeranter).