För ett par dagar sedan var jag inbjuden till arrangemanget Rioja Sommelier Awards 2011, läs mer om det här (de fyra som inte finns med i detta inlägg finns där). En fördel med koncentrerade evenemang är att man får möjlighet att prova mycket från ett och samma ställe, i detta fall Rioja. Detta ger en bild av hur Rioja på Systembolaget ser ut idag, inte utifrån årgång utan tillgång. Totalt provade jag 19 viner, 18 röda och ett vitt. Tre av dem var i en klass för sig, Roda är som alltid fantastisk, Tondoñia kul och intressant och Finca Torrea riktigt intressant. Ofta skriver jag om relativt dyra viner, då det är dom jag oftast köper själv och de som faller närmast mitt hjärta. Med det sagt så finns det gott om viner till ett lite lägre pris som är riktigt trevliga – så också bland de viner som fanns till provning, så här kommer en en hel drös av trevliga spanska viner för såväl vardag som fest.

Mazuelo de la Quinta Cruz 2009

Det här är ett riktigt trevligt Rioja, ett litet guldkorn i beställningssortimentet, och en riktigt bra årgång. Jag har tidigare druckit 06:an och frågan är om inte detta toppar 06:an som också är riktigt bra. Vinet är producerat av svenske vinmakaren Lars Torstensson och Miguel Merino och är gjort på 100% mazuelo. Vinet har en ganska bred smak med inslag av moreller och mörka plommon, ekfat, färska örter och en fin kryddighet. Lång eftersmak.

2 x Baigorri

I ett sammanhang som detta hade det varit kul att prova Baigorri de Garage (vilket jag för övrigt inte provat), Baigorri Reserva 2006 är dock ett riktigt trevligt vin i den moderna stilen. Elegant, stilren med mycket frukt och en fint balanserad fatkaraktär i en lätt parfymerad ton med bra tanniner och ett litet eldigt avslut. Bra hantverk och ett riktigt bra vin. Lillebror Baigorri Crianza Tempranillo 2007  finns i beställningssortimentet. Ett bra, i jämförelse lite enklare och ett trevligt matvin, jag lägger hellre några extra kronor på Reservan och är riktigt sugen på att testa de Garage.

 Altos 2008 Tempranillo samt Altos Crianza 2006 och 2007

2008 Tempranillo känns som det bästa av de tre. Ungt, fruktigt, snygg syra och runda tanniner med en kryddig avslutning, bra balans. Även 06:an är bra i samma stil medan 07:an kändes lite platt. Crianza 2006 finns på beställningssortimentet, de övriga två kan man misstänka är på ingång.

Marques de Riscal Reserva 2005

Traditionell Rioja med en aning mogna toner, tydlig fatkaraktär, mörk frukt, torkade körsbär, läder, vanilj och mörk choklad. Ett bra stilriktigt vin dock inte riktigt vad jag söker.

Viña Real Crianza 2007

En traditionell Rioja, välbalanserat ganska elegant vin dock en aning skarpt med mörka körsbär och lite mörk frukt, krämigt fatkryddig med inslag av vanilj och kaffe, med en pigg syra. Inte riktigt min typ av vin.

Marqués de Murrieta Reserva 2003

ytterligare en traditionell Rioja, här med lite mogna toner. Tydliga ekfatstoner med vanilj och lite krämighet, lagerblad, läder, lite köttiga charktoner och torkad rukt och plommon, och i avslutet mörk choklad. Kvällens bästa traditionalist!

 

Coto de Imaz Reserva 2005 och El Coto Crianza 2007

El Coto Crianza är ett relativt vanligt husets vin på många restauranger, det är ett ganska typiskt Riojavin men också ganska anonymt och lite tråkigt, det smakar så som de flesta förväntar sig att ett Rioja ska smaka – habilt. Gillar du det här lägg till en 20:a och få ett betydligt bättre vin i Coto de Imaz, även detta är traditionellt i typen med mer mer komplexitet och elegans.

Navjas Crianza 2007

Ytterligare ett ganska enkelt och traditionellt Riojavin, inte illa men ganska anonymt – ekfat, mörka körsbär, vanilj.

Azabache Crianza 2007 

Bland dom lite billigare är detta ett av de bättre om än också detta ganska traditionell; ekfat, plommon, körsbär, och lite choklad, dock välbalanserat med lite personlighet.

 

Baron de Ley Reserva 2005

Billig reserva, traditionell, enkel med tydlig fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, vanilj och kakao.

Finca Allende 2006

Finca Allende var ett vin jag hade vissa förhoppningar på. Det är ett välbalanserat vin med snygga ekfatstoner och tydlig frukt, elegant syra och ett kryddigt avslut, dock är det något som saknas – bra men når ändå inte riktigt fram

På det stora hela flera trevliga viner men relativt få som sticker ut. Det är på plats att fråga vad importörena vill med evenemanget – vill man visa upp det bästa man har att erbjuda från regionen eller vill man visa upp sitt standardsortiment? Jag tycker att vissa missar sin chans – cudos doc till dem som plockar fram godbitar. Till nästa år, glöm inte de vita vinerna! Återigen ett tack till det nya Rioja som bjöd in och till importörer som bjöd till.

Magnus Reuterdahl

Annonser