Ibland önskar man att man levde i det 23 eller 34 århundradet, på en planet eller ett rymdskepp där man via en replicator kan beställa fram precis det man vill; ett glas Chateau Petrus eller Domaine de la Romanée-Conti.

Tja, vi får väl vänta ett tag till – det går trots allt framåt, via datorn kan man beställa vin till dörren – om än med några dagars fördröjning. The Wine Company är ett tyskt internet företag som säljer vin i Sverige; alla skatter är betalda, leverans vid dörren och ett trevligt sortiment av viner. Vissa av producenterna är välkända i Sverige sedan tidigare såsom Lafite Rothschild, Buitenverwachting, Brancaia och kvällens vin som kommer från Robert Mondavi. Bakom the Wine Company står the Hawesko Group, ett av de största och mest ansedda vinhandelsföretagen i Europa. Jag har fått några viner att prova ur sortimentet så de närmsta veckorna kommer ett antal viner ur deras sortiment att avsmakas här på Aqua Vitae.

Jag har druckit viner från Robert Mondavi tidigare, vinerna går från bra standardviner till riktigt trevliga viner; hans Cabernet Sauvignon brukar tillhöra de bättre, det bästa kom till via ett samarbete med baron Philippe de Rothschild: Opus One – ett fantastiskt vin. Robert Mondavi är kanske annars bäst kän som en av dem som placerade Kaliforniska viner på världskartan. Ikväll blir det 2009 Robert Mondavi Private Selection Cabernet Sauvignon. Vinet är gjort på 77% Cabernet Sauvignon, 7% Petite Sirah, 6% Syrah, 3% Barbera, 2% Merlot och 5% diverse andra druvor.

Doft: Mörka sötsyrliga bär, svarta vinbärsblad, rostade ekfat, vanilj och peppar. Doften är lite sirlig med ett fint djupt och i botten mörka kaffetoner.

Smak: Ung, bra syrlig ton, mycket mörk frukt; svarta vinbär & moreller möter färska örter och peppar, mörk kakao möter kaffe och i bakgrunden lurar en fin tobakston. Mycket smak men inte köttigt fläskig utan snarast elegant, lite silkig med en aning bitande tanniner i avslutet.  Välbalanserat och trevligt, jag skulle nog lägga den på hyllan ett par år den men fungerar sannolikt utmärkt till en god köttbit eller till höstgrytan redan nu.

Magnus Reuterdahl