Bra minnen är det bästa man kan ha, något att återvända till och ladda batterierna med. Ett fantastiskt sätt att att hitta till de där minnena, till ens lyckliga platser är genom dofter och smaker. Vi öppnade upp ett vin som vi inte provade i Österrike 2010 men både doft och palett tar oss snabbt tillbaka till Wien och den europeiska vinbloggs konferensen (ewbc) 2010 och till denna lagade vi mat inspirerad av årets konferens i Italien. Det vill säga vi har inte satt dem i motsatsförhållande till varandra utan snarast förenat dem – och det blev ett kulinariskt giftemål i den högre skolan.

Vinet kommer från producent Krutzler; 2007 Merlot.

Doften ät tät, lite syrlig med inslag av mörk frukt, läder, chark och lite tobak.

Smaken är lång med en syrlig mörk ton. Det blir aldrig tungt eller påträngande utan snarare stringent, elegant och komplext. I bakgrunden ligger en ganska kryddig och syrlig ton, med inslag av tobak och färska örter. Någonstans spelar en jordig eller kanske snarare skoglig ton som växlar mellan mylla och söt lakrits och ett uns viol. Det här är ett vin jag verkligen gillar – gifter sig utmärkt mat och leker med smaklökarna när det är solo. Riktigt, riktigt bra!

Maten blev också riktigt bra – Pasta med Italienska köttbullar i tomatsås (För ungefär 4 personer).

Recept:

Ungefär ett 20-tal fullmogna körsbärstomater, skölj – mosa med händerna ned i en bunke – blanda samman med några matskedar olivolja – häll ned i traktörpanna, låt koka upp och låt stå och sjud i ca en halvtimma, späd med grönsaksbuljong vid behov – rör runt då och då.

Rör ihop ca 500 gram kalvfärs, ½ hackad röd chili frukt, några nypor hackad färsk salvia, rivet skal från en ½ citron, salt och svartpeppar, ett par tre skivor rivet italienskt matbröd (gärna lite torrt), ett par matskedar olivolja, ett ägg, 2-3 msk mjölk, en finhackad vitlök, en ½ finhackad rödlök och en 1-2 msk kalv- eller oxfond. Arbeta ihop så att det blir en lätt hanterlig massa. Rulla ihop ett antal köttbullar; bör bli 6-8 st.

Sätt på stekpannan, låt den bli het, lägg i en försvarlig mängd smör och bryn köttbullarna så att de får fin färg – ta av dem från plattan och låt dem vila.

Finhacka en morot och resten av rödlöken samt eventuellt lite stjälkselleri – stek upp i lite smör tills de karamellierats. Häll på tomatuppkoket, tillsätts 1 dl grönsaksbuljong/fond – låt koka upp, lägg i köttbullarna och låt sjuda i ca 30 minuter. Servera med pasta, sallad och tomater.

Njut och låt matkoman infinna sig!

Magnus Reuterdahl

Annonser