Dags att skriva om vin… igen, de senaste veckorna har varit fyllda av tungt fysiskt arbete = tidiga kvällar och förvånansvärt lite vin. Även om några flaskor gått ned har man då varit alltför trött för att skriva om dem. Nu är dock fältsäsongen slut för i år och en veckas ledigt väntar innan det är dags att inta mitt nya kontor och myndighetsposition som tjänsteman på länsstyrelsen i Härnösand, därmed ska det förhoppningsvis finns mer tid och kraft för skrivande igen. Hösten kommer via den europeiska vinbloggarkonferensen sannolikt ha viss slagsida åt Italien och italienska viner med visst fokus på Franciacorta och Chianti.

I går kväll höll vi oss dock i norra delen av romarriket, just norr om Trier med ett vin från byn Leiwen, Mosel; St Urbans-Hof Saarfeilser 2008 Spätlese. Jag har druckit viner från denna utmärkta producent tidigare men inte just detta. Vinet är fortfatnde ungt och innehåller mängder av småbubblor som nästan ger en mousserande effekt. Vid första sniffen sticker det till i näsan och bubblorna smeker gommen och ger ett första intryck åt smaksatt vichyvatten, när det fått vila ett ögonblick ger det dock ett annat intryck.

Vinet är spritsigt, inledningsvis tar detta nästan över men lugnar snabbt ned sig, under vilket en fin syra och mineralton döljer sig. Det är välbalanserat där tropisk frukt, mango och honungsmelon möter citrustoner ovanpå en liten lätt aning av petroleumoljighet. Syran är rak och precis, sötman precis lagom och ett efter någon minut är spritsen perfekt – ett riktigt trevligt vin. Det är fortfarande ungt och borde gå utmärkt att lagra i åtminstone 5 år till.

Magnus Reuterdahl

Annonser