I anslutning till den europeiska vinbloggarkonferensen i Franciacorta kommer vi att åka med på en resa till Chianti Classico. Programmet får åtminstone mig att börja dregla och drömma redan nu.

Det börjar med ett möte med Chianti Classico Wine Consortium i klostret Santa Maria al Prato i Radda, Toscana, följt av lunch med gastronomiska specialiteter från Chianti och en vinprovning utformad för att visa vad Chianti Classico har att erbjuda, samt en provning av den kommande årgången. På kvällen åker vi vidare till vineriet Badia al Coltibuono, där vi kommer få en lektion i lokal matlagning av kokboksförfattaren Lorenza De Medici följt en provning av gamla och nyare årgångar av vineriets viner.

Dag två åker vi till Castello di Brolio där vi kommer få en visning av vingården där allt startade och en provning av både gamla och nya årgångar. Varefter vi åker till Castello di Ama där vi dels kommer att titta på utställningen “Castello di Ama for Contemporary Art” och givetvis få prova deras viner. Mer vin blir det hos Vignamaggio, slottet där Leonardo da Vinci sägs ha målat Mona Lisa. Schemat är fullpackat vi ska också hinna med vinmuseet och det historiska centret i Greve följt av middag på restaurang Solo Cicca i Panzano där vi kommer äta menyn “The whole Steer”. Menyn går ut på att man äter rätter gjorda på olika delar av ett nötkreatur. Måltiden kommer att kommenteras av butcher-poet Dario Cecchini. Slaktar poet – bara det 🙂

På onsdagen ska vi hinna med en vinprovning hos Caparsa och hos Castello d’Albola innan det är dags att åka hem till Svedala.

Personligen kommer jag drömma gott natt 🙂

 

Magnus Reuterdahl

Annonser