Efter en snabbutflykt norröver, till Härnösand, var vi lite för trötta för att laga mat och bestämde oss därför att gå på lokal. En gammal favorit fick stå som värd, Brasserie Bobonne Storgatan 12 i Stockholm.

Restaurangen kan sammanfattas med prisvärd och god mat, i en mysig lokal med trevlig personal. Vi slog till på ett erbjudande bestående av en förrätt med smakprover från tre förrätter; laxtartar, löjrom och kantarellsoppa, kalventrecote med kantareller till varmrätt och creme brulée till efterrätt. Sedan kom frågan skulle vi ta det komponerade vinpaketet eller välja något eget. Vi valde något ur vinlistan – en vit pinot noir. Det här något man uppenbarligen dricker alldeles för lite av – fantastiskt gott, komplext och fungerande till både förrätterna och varmrätten. Allra bäst fungerade det till kantarellerna och laxtartaren men också bra till köttet.

Coeur Blanc (White heart) 2008 Domaine Serene, Willamette Valley, Oregon, USA

Jag tog inga noter, men vinet var stort och med en fin komplexitet, med en fin syra och friskhet med inslag av citrus och mineraler samtidigt som det finns en mognad och ett djup. En lite nötig och smörig ton med inslag av höst och skog, gula höstäpplen, ekfatskryddor, lite söta släpande toner av marsipan och ett stort djup. I bakgrunden finns också lite röda noter, möjligen lurar man sig själv eftersom vinet är ”vitt” – för om man blundar förändrar sig vinet och det svårt att avgöra om det är rött eller vitt – en lite kryddig ton med inslag av skogshallon och smultron börjar framträda och plötsligt börjar man fundera om man inte har en röd pinot noir istället. Komplext, underhållande och riktigt gott!

Vinet finns att beställa genom Terrific wines.

Magnus Reuterdahl

Annonser