Běijīng kǎoyā, Pekinganka

Igår blev det anka på restaurang Guldankan i Stockholm – givetvis åt vi Běijīng kǎoyā (北京烤鸭) dvs Pekinganka – vilket var gott, trevligt också att få ankan trancherad vid bordet. På det stora hela fanns det man kan önska av rätten, dock skulle åtminstone jag vilja ha mer av tillbehören.

Ankhuvud

Som förrätt tog vi in ankhuvuden och jaotze (饺子) eller ångkokta degknyten som man skulle kunna säga på svenska, jag har personligen lite svårt att förstå varför man använder det engelska uttrycket dumplings. Ankhuvudena var inte fantastiska men kul att testa medan jaotzena var riktigt trevliga.

Gong Fu Fei Chang

Godast var dock en av de andra rätterna vi tog in; Gong Fu Fei Chang, dvs friterade gristarmar med friterat ris, blompeppar och pepparfrukter – kinesisk husmanskost – just dessa heta rätter har en förmåga att gifta sig med kinesisk sprit, Baijou. I detta fall Moutai.

Ett trevligt besök, på en bra restaurang med autentiska kinesiska smaker.

Magnus Reuterdahl

Annonser