Antinori Tignanello var en av de första super tuscanerna. Lite förenklat är super tuscan en term som dök upp på 70-talet, ett antal vinmakare valde att göra viner som inte följde de regler som var uppsatta för Chianti classico DOC/DOCG. Bland annat genom att använda andra druvor såsom cabernet sauvignon, merlot och eller syrah. Namnet var ett sätt att särskilja vinerna från de enklare viner som också gjordes i området. Idag använder många av producenterna till super tuscaner appalationen IGT.

Antinori Tignanello 2007, en supertuscan som verkligen gör skäl för superlativ. Doften är lockande och pockande, på en gång sirligt elegant och på samma gång djup och förförisk. Mörka och röda bär blandat med lite kaffebönor och ekfat. En lite sötsyrligt mörkt chokladdoftande vin med en ung fräschör.

Druvblandningen är 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon och cirka 5 % Cabernet Franc och ger ett komplext vin med stor elegans, fantastisk balans och ett brunnsdjupt djup med silkesmjuka väggar. Smakerna ligger kvar och ekar i halsen, detta går att lagra länge men är redan nu härligt. Mörka körsbär (moreller), blandat med röda och svarta vinbär, ekfat och färskrostat kaffe, lite lakrits och salvia. På samma gång storslaget som tillbakadraget låter detta vin smaklökarna jobba på högvarv – riktigt, riktigt gott :).

Köp, drick, lagra, njut! (det fungerar om man annorstädes lever på nudlar)

Magnus Reuterdahl

Annonser