Från Anders Åberg kommer ett purfärskt vin från Domaine la Rabidote till casa de Reuterdahl. Vi tackar och bockar för möjligheten att få prova vinet så tidigt.

Roc de Buffarel 2010 tappades på flaska för någon vecka sedan, m.a.o kan man knappast få det så mycket yngre, så vida man inte smakar på fatprover. Vinet är gjort på Syrah, Grenache, Mouderve och Carigan med en liten touch av magi.

Enligt Anders Åberg tenderade vinet att bli en aning för strävt varför man blandat i lite Le Temps du Sorcier 2010 för att runda av kanterna en aningen. Roc de Buffarel är tänkt att vara gårdens första vin, dock är detta första årgången och man kan mycket väl komma att leka med andra blandningar och lagringar framöver, både vad det gäller detta vin som gårdens övriga viner.

Det är med stort intresse och inte utan förväntan som vi korkar ur och låter vinet luftas. Doften är frisk, med mycket blå och röd frukt, lite syrlig med inslag av söt lakrits, ekfatskryddor och peppar. Doften är inledningsvis nästan lite bedövande men med lite syre i glaset framkommer lite finare noter och gör det lättare att urskilja olika toner. Sannolikt hör detta ungdomen till, doften påminner lite om Le Temps du Sorcier.

Vinet är tämligen strävt och lite pepprigt, med en ganska silkig kropp och en relativt lång avslutning. Det är inte alls lika mycket frukt i smaken som doften anger, vilket är bra, utan det är snarare relativt slankt om än med en hel del ek och tanniner. Det finns också en hel del stentoner, vilket ger lite svalka och elegans till vinet – intressant! Det spretar en aning men det finns definitivt något trevligt som ligger och lurar, lite ålder på detta så att smakerna finner varandra och det kan bli riktigt bra. Där Le Temps du Sorcier är ett trevligt vardagsvin är detta ett steg uppåt på trappan med riktningen tydligt utpekad på en fortsatt vandring framåt. Fortfarande mycket ungt, men här finns kvalitet som kommer att utvecklas till något riktigt trevligt under de kommande 3-5 åren och kanske ytterligare en tid därtill. Det ska bli intressant att följa dess utveckling även om det trevligt redan nu – låt dock lufta ordentligt. 

Vingården består av skifferbackar riktade mot söder och väster vilka tillsammans bildar en gryta, skiffern och backar blir som en värmemagneter sombehåller värmen och ger vingården fina förutsättningar. Något man sannolikt upptäckte redan för 500 år sedan då man började odla vin på platsen. Man kan inte annat än att fundera på hur vinet smakade då och vilka druvor man odlade samt om något av det nådde Skandinavien redan då – vilket kankse är något för framtida forskning att redan ut 🙂 Om tre veckor börja nästa skördeår, dvs druvorna för årgång 2011, förra gången skördade Anders allt, eller i princip allt, själv – vis av erfarenhet och ryggsmärtor, efter att ha gått böjd mellan vinrankorna i den ganska branta miljön, kommer han denna gången ta in hjälp för skördandet – Vi önskar lycka till och god skörd 🙂

Magnus & Anne

Annonser