När jag hör ordet Chianti finns fortfarande i minnet en flaska i bastkorg, en så kallad ”Fiasco”, med rund kropp och botten och ganska surt och tråkigt innehåll. Jag kommer inte ihåg namnet på denna men den såldes på Systembolaget på 80-och 90-talet – vinet hade om jag inte minns fel lite A-lags varning. Sedan dess har jag dock druckit många betydligt bättre viner från Chianti och fler ska det bli. I samband med the European wine bloggers conferance (EWBC) i höst kommer vi att åka med på en tre dagar resa till Chianti, arrangerat av EWBC, med vingårdsbesök, vinprovningar och massor med god mat i det bästa av sällskap – andra vinnördar.

Vi tar dock gärna emot tips på Chianti viner som inte bör missas och vi kommer framledes titta lite närmare på vad som finns att inhandla i Sverige.

Chianti är ett vindistrikt i Toscana, Italien. Det sträcker sig från Florens i norr ned till området runt Siena i söder och ligger öster om dalarna Vesa och Elsa.

I Chianti finns flera vinområden:

  • Chianti Classico – det ursprungliga Chiantiområdet, dessa viner har den karaktäristiska tuppen Gallo Nero på flaskans hals,
  • Chianti Rufina – beläget nordöst om Chianti Classico,
  • Chianti Colli Senesi – är beläget på och kring bergen väster om Siena i Chianti Classico,
  • Chianti Colli Fiorentini – är beläget precis norr om Chanti och direkt söder om Florens,
  • Chianti Colli Pisane – ligger nordväst om Chianti Classico mot kusten,
  • Chianti Colli Arentini – är beleäget öster om Chianti Classico och till sist
  • Chianti Montalbano – som är beläget nordväst om Florens.

Sangiovese är huvuddruvan i Chiantivinerna, andra druvor som odlas och blandas i är Canaiolo, Cabernet Sauvignon, Merlot och Pinot noir m fl. Utanför Chianti Classico används också ibland vita druvor såsom Trebbiano och Malvasia. Förutom Chiantiviner kommer också de så kallade supertoscanerna från området, i dessa utgörs oftast basen av Cabernet Sauvignon.

I området odlades vin redan på etruskernas tid, på 1000-talet f.Kr., vilket kan ses på fresker och ornerade lerkrus med mera från den tiden. Det tidigaste omnämnandet av ett ”Chianti vin” går tillbaka till 1300-talet, då odlades vin på Chianti-kullarna runt Florens och köpmännen i de närliggande kommunerna Castellina, Gaiole och Radda bildade ”Lega del Chianti”. Att vinet varit bra redan under historisk tid visas genom historier av typen när konstnären Michelangelo var på besök i Rom skrev han till sin brorson att ”skicka mer av det gudomliga Chiantivinet”! Kring 1850 skapades det som är grunden till dagens Chiantiviner, möjligen av Baron Bettino Ricasoli, då med 70% Sangiovese, 15% Canaiolo och 15% Malvasia Bianca. Området där man får producera vin märkt Chianti är idag en vinregion som är mer vidsträckt än Bordeaux, den mest prestigefyllda regionen är dock Chianti Classico, där vinerna är gjorda enligt strängare regler än i övriga delar av Chianti. Jag har hittat lite olika förklaring vad som gäller, ska kolla upp det mer noggrant framöver, men för att få kallas Chianti Classico ska vinet vara gjort på minst 75-100 % Sangiovese-druvor, upptill 10 % Canaiolo och max 20 % av andra lokala druvor, se ovan, dock inga vita druvor och givetvis odlat och framställt i regionen.

Förutom vin förväntar jag mig också vackra landskap, pittoreska byar och städer, såsom byarna Greve in Chianti, Gaiole, Radda, Castellina, Castelnuovo Berardenga, San Casciano, Poggibonsi och Tavarnelle m fl och ett fantastiskt kulturlandskap.

Magnus Reuterdahl

Annonser