Igår blev det franskt både i glaset och på tallriken (även om lammet kommer från Gotland och bönorna från Kina). Lamm och bordeaux är en klassik blandning, även om just detta recept kommer från Gasconge; Agneau aux Haricots blancs, dvs lamm med vita bönor kokt i rödvin.

Vi börjar med vinet. Det inte var dag man hittar viner med lite lagring på bolaget, nu är betoningen på lite lagring för 2005 är inte så många år bort, dock är det en riktigt bra årgång. Vinet kommer från Pomerol och Chateau Marzy;  Chateau Marzy Grand enclos de Riffat 2005.

Vinet är gjort på en blend av 80% merlot och 20% Cabernet Franc.

Doften är generös lite stallig med inslag av tobak, läder och lite köttbuljong blandat med röda bär och cederträ. Inbjudande.

Kanske inte det största av bordeauxviner men väl ett trevligt och lättillgängligt dito. Här finns en liten mogen ton och en relativt kort eftersmak som visar på att det inte kommer vinna mycket på vidare lagring, utan det är nu det ska drickas. Det är elegant men relativt enkelt för att vara en bra bordeaux. Det har fin struktur och är välbalanserat med en lite jordig ton med inslag av stall och gräs, med en mjuk bärton och inslag av röda äpplen samt torkade örter. I eftersmaken kommer en fin läder och ekfatston. Riktigt trevligt till ett attraktivt pris – köp och njut 🙂 kanske i första hand till mat.

Grytan bygger på ett klassiskt recept, för 6-8 personer

 • 350 gram vita bönor (torrt) som legat i vatten över natten
 • 5 msk olivolja
 • 2,2 kg lammstek, gärna med ben
 • 4 rödlökar, hackade
 • 1 hel vitlök, grovhackade
 • 1 flaska rödvin (köpte ett enklare Pinot Noir)
 • 2 burkar krossade tomater
 • 2,5 dl buljong (kött eller kalv)
 • 4 kvistar rosmarin
 • 2 röda pepparfrukter
 • 2-3 msk honung
 • lite salt och nymald svartpeppar efter tycke och smak

Häll av vattnet från bönorna, häll på nytt vatten, låt koka upp – sänk värmen och låt sjuda en timma – skumma av eventuellt skräp.

Värm ugnen till 200 grader.

Tag en stekpannan, värm på olivolja och stek lammköttet så det får fin färg runtom, salta och peppra. Tag upp köttet och låt det vila.

Lägg i löken i pannan, stek den i stekspadet i ca fem minuter på låg värme, tillsätt vitlöken och låt steka ytterligare någon minut. Korka upp vinet – häll i allt, tillsätt tomater, buljong, bönor, chili, honung och kryddor – rör ihop och låt koka upp. Tillsätt köttet och ös det, låt det koka några minuter och skumma av, därefter sätt på locket på grytan och ställ det hela i ugnen i ca 2 timmar.

Se till det ett par gånger och ös det med grytblandningen, om du som jag använder en stek med ben kontrollera om det behöver skummas av.

Ta ur köttet, skär upp i lagom stora bitar och reducera ned vätskan till lagom tjocklek alternativt tillsätt maizena, smaka av – salta, peppra och eller tillsätt honung beroende på pepparfrukternas hetta, och lägg ned det uppskurna köttet igen, koka upp och servera.

Vi serverade med en grönsallad och haricoverts. Det hela fungerade bra med vinet, dock bör ett försiktighetens finger lyftas; risken är dels att grytan kan bli för het och således ta över, risken finns också att tomaterna blir för dominerande.

Magnus Reuterdahl

Annonser