Igår, efter att ha bokat hotellrum till the European Wine bloggers conference i Franciacorta i oktober, kände jag mig inspirerad så jag öppnade en flaska 2007 La Spinetta Ca’ Di Pian Barbera D’Asti.

Vinet kom i junisläppet tidigare i år och ett par flaskor införskaffades. La Spinetta släppte sina första viner i början på 80-talet och visade snabbt att man var att räkna med flera riktigt bra viner. Mest kända är man kanske för sina vingårds Barbaresco viner, som är riktigt bra men också relativt dyra.

Detta är nytt för mig och är lite billigare än Barbarescovinerna. Doften är stor, lite syrlig med inslag av mörk frukt, körsbär, och ekfatskryddor samt söt lakrits.

Smaken är elegant, lite sträv och stram med tydliga ekfat, mörka lite syrliga körsbär och med en avslutning som innehåller fina peppartoner, mörk choklad och en aning viol samt sötlakrits. Här finns mängder med smak men vinet är på inget sätt bombastiskt eller påträngande utan sirligt kokett lockande för smaklökarna. Eftersmaken ligger kvar ganska länge, vinet känns färdigt men borde kunna lagras några år – Det är är riktigt trevligt, köp, drick nu och njut!

Magnus Reuterdahl

Annonser