Lördagen kan sägas ha gått i de tvära kastens tecken. På dagen besökte firade vi min brorsons tvåårsdag och på kvällen lagade vi en trerättersmiddag, detta kombinerades med de fruktansvärda nyheterna från Norge. Jag väljer att inte skriva om händelserna i Norge på denna blogg, åtminstone inte just nu, istället länkar jag till ett mycket välskrivet inlägg på bloggen Ansgars syskon som på många sätt påminner om min lördag.

Jag väljer istället att för tillfället fokusera på mat och dryck, i lördags hade vi förberett två rätter på anka. En med asiatisk touch gjord på ankbröst och en mer klassisk rätt gjord på en hel vildand, eller om ni så vill gräsand. Till detta drack vi en Pinot Noir från Nya Zeeland, Rua Pinot Noir 2009. Vinet kommer från Central Otago. Att det blev detta berodde helt på Systembolagets sortiment, eller kanske snarare brist på det hela – uppenbarligen Systembolaget i all sin vishet bestämt att Jönköpingsborna inte har behov av någon bättre Pinot Noir från Bourgogne eller annorstädes heller för den delen.

Detta visade sig vara helt ok, kanske en liten aning för söt och med lite för mycket röda bär, mycket jordgubbar, för de aktuella maträtterna. På det stora hela lite för snällt och lite för mjukt för min smak. Jag vill ha något lite grinigare, lite eldigare, lite mer ek och lite mer elegans. Det bör dock fungera helt ok som sällskapsvin!

Rätt nummer ett ankbröst med asiatisk touch serverad med rotfrukter och vårlök.

  • Mellanrätt till 4-6 personer.
  • 2 ankbröstfilér, ca 600 gram
  • Lite salt
  • Lite svartpeppar
  • 3 msk flytande honung
  • 5 msk soja
  • 3 msk balsamicovinäger
  • 1 nypa mald kanel
  • 1 nypa svartpeppar (mald)
  • 2-3 bitar torkad stjärnanis (mortlas)
  • 2-3 kryddnejlikor (mortlas)
  • 2 msk syltad ingefära (finhackad)
  • 1 stor morot (tärnad)
  • 1 stor palsternacka (tärnad)
  • 1 bit kålrabbi (tärnad)
  • 1 schalottenlök (finhackad)
  • Salladslök eller purjolök

Blanda honung, soja, balsamicovinäger, ingefära och kryddor i en skål. Tag hälften av såsen och marinera rotfrukter och schalottenlöken i denna i ca 30 min.

Skär kryss i ankbröstens fettlager, salta och peppra. Lägg köttet med fettkappan nedåt i en kallpanna, värm upp och stek i ca 6 minuter. Vänd filéerna, sänk värmen, passa på och häll av en del av fettet så att det återstår ett par matskedar, bred på den andra hälften av kryddblandningen på fettsidan så att det går ned i snitten. Stek i ytterligare ca 5 minuter – ta därefter upp köttet och låt det vila några minuter. Häll i rotfrukterna i pannan och låt koka upp – sjud i ca 5 minuter. Vid behov tillsätt lite vatten. Skiva upp köttet. När grönsakerna sjudit i 5 minuter, lägg i köttet och vänd ned det, max någon minut.

Lägg upp och servera på en bädd av salladslök eller strimlad purjolök.

Friskt, kryddigt, lite sötsyrligt med inslag av lite anis och nejlika – riktigt gott! Vill man göra det till en huvudrätt kan man servera det med ris. Det bör också utmärkt att byta ut ankan mot kyckling eller fläskkött.

Den andra rätten blev ugnsstekt vildand, fylld med rivet äpple och mango-chutney och serverad med gratinerade duchessemos och konjakssås.

Mellanrätt för ca 4 personer

  • 1 vildand
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Lite färsk timjan
  • 1 gult äpple, syrligt – rivet (t ex Pink Lady)
  • 2-3 msk mangochutney (eller ännu hellre äpple-chutney)
  • 2-3 schalottenlökar – grovhackade
  • 1 msk smör
  • 1 paket bacon
  • 3 dl kycklingfond

Gör ett duchessemos och konjakssås. OBS spara äggvitorna!

Sätt ugnen på 250 grader. Salta och krydda anden på in- och utsidan. Riv äpplet, rör ihop med löken, timjan, smöret samt mango-chutney. Stoppa fågeln med detta, vid behov bind ihop så att fyllningen håller sig kvar. Täck fågeln med bacon och lägg fågeln med bröstsidan uppåt på ett galler, över en långpanna eller ett fat. Stek i 20 minuter för rött kött eller 30 minuter för att få den välstekt. Ös fågeln med kycklingfond vid ett par tillfällen. Ta ut fågeln och låt vila i ca 10 minuter – skär upp och servera.

Använd de 10 minuterna till att gratinera duchessemoset samt värm på såsen. Klart att servera.

Även denna rätt blev mycket god, vildand har dock en liten speciell smak som kanske inte riktigt faller alla på läppen, lite mer metallisk och mörk – jag gillar det dock J

Efterrätt – Maräng, glass och hallonsås.

Använd äggvitorna, 2dl socker till 3 äggvitor, 3 droppar citron eller ättiksprit. Vispa äggvitorna och en dl socker samt vätskan till dess att det blivit hårt, tillsätt resterande socker och vänd ned detta.

Sätt ugnen på 100 grader, klicka upp det hela på bakplåtspapper och grädda i 45-60 min.

Under tiden rör ihop lite hallon med socker, honung, en msk balsamicovinäger och lite rom eller svartvinbärsgenever – låt koka ihop på låg värme. Servera med vaniljglass.

En dag som på samma gång innehöll lite av livets bästa och lite av livets sämsta:/ samtidigt så verkar det ta fram det bästa hos många🙂

Magnus Reuterdahl