Lördag morgon och solen värmer – det kommer att bli en dag i lathetens tecken. En dag man tar som den kommer, vi tänkte ta bilen upp mot Kosta Boda och titta på lite vinglas och en karaff och hitta något trevligt ställe för en lunch, snabba kast det får bli Borgholm istället!

Ikväll blir det Calmar Hamnkrog, man tappade sin ranking hos White guide mellan förra året och i år men utgår man från lunchen och menyn har jag ändå gott mod. Tyvärr har man ingen vinlista on-line vilket jag tycker är synd.

Det är svårt att bedöma en restaurang enbart utifrån en meny, givetvis kan man utifrån rätterna som sådana och prissättningen få en bild men det ger inte helheten. Med en vinlista får man en mer komplett bild. Har man bara ett standardsortiment eller viner i lägre prisklasser så kan man räkna med att maten håller samma nivå, finns det dock bra bredd vad det gäller såväl druvor, producenter som vintyper är sannolikheten att maten matchar vinets nivå bra. I dryckeslistan bör givetvis också andra drycker än vin finnas. Det berättar något om hur resturantören ser på helheten, hur man ser på gästen men också på något om synen på mat och råvaror. Om du har en fantastisk rätt på menyn, men bara standardviner – vilka råvaror har du då i maten? Sedan bör det finnas såväl billiga som dyra viner så att man kan anpassa sig efter kunden. Ytterligare ett aber med att inte hitta en vinlista i förväg är att man inte kan beställa vinet i förväg – vem lägger stora pengar på vin som behöver dekanteras och luftas när du sitter på plats?

Om Calmar Hamnkrog håller eller inte lär vi märka ikväll – jag har provat deras lunch vid ett par tillfällen och arbetade där under en sommar under den första halvan av 90-talet som diskare och allmän hjälpreda i köket – så det blir lite som att återvända till brottsplatsen.

Magnus Reuterdahl

Annonser