Det blev en rejäl resa över midsommarhelgen; jag startade i Kalmar, hämtade upp min sambo (särbo) i Blekinge, korsade nordöstra Skåne och återvände in i Småland. Efter en övernattning i Jönköping fortsatte vi genom Västergötland till Värmland där midsommar firades strax utanför Filipstad. Hemvägen gick genom Värmland, Närke, Västmanland och Uppland för en övernattning i Stockholm varefter färden fortsatte genom Södermanland, Östergötland och så till slut Småland igen. Allt som allt 10 landskap senare sitter man i Kalmar igen.

Midsommar är över – vi går mot mörkare tider. Minnena kan dock lysa upp i mörkret och ett minne som ringer särskilt starkt är det av Bellavista Franciacorta Cuvée Brut. Vinet görs på Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Blanc. Smaken är frisk, somrig och en knivskarp syra möter en välbalanserad sötma vilket ger ett elegant och välbalanserat vin. Inslag av äpplen, citrus och lite exotiska frukter tillsammans med lite brödiga och nötiga toner och en hel del mineral ger ett riktigt trevligt sommarbubbel. Vi kommer köpa hem några flaskor att njuta av i sommar och höst. Vi köpte en magnumflaska men den finns också att tillgå på mindre butelj, läs mer om det på Carovins hemsida.

Jag hade också med mig två röda viner som ackompanjerades av grillat kött med diverse tillbehör. Bägge fungerade utmärkt. Både RW06 från Gaudium och Le temps du sorcier från Domaine la Rabidote är ganska fruktiga viner men de skiljer sig en hel del åt.  Namnet RW06 känns som en teknisk beteckning för en motor eller en bil och likheten finns där; liksom en bilmotor som varvar upp startar det här vinet upp direkt med en mörk, tät ganska mullig fruktton, fin fyllighet och bra kryddighet. Det är välbalanserat, charmigt och gifter sig fint med grillkryddor, kött och tillbehör. Le temps du sorcier låter sin magi spela och skapar en harmoni med delvis andra inslag, här finns det lite mer blå toner, lite mer sötma men lite mer strävhet och lite mer elegans – det är kanske inte lika direkt som RW06an som varvar upp direkt, här behövs lite mer syre innan det kickar in. Men också här är ett vin som visar sig från sin bästa sida tillsammans med mat. Potatisgratängen och såserna klickar perfekt mot strävheten och sötman jämkar hettan från chilikryddorna. Två riktigt trevliga viner att njuta av under sommaren.

Efter grillat och rött vin avnjöts kvällen i ett lugnare och behagligt tempo tillsammans med Gsellman & Hans Weisburgunder 2009. Liksom när jag provade det på Handlavin.se sortimentsprovning kommer en doft av vått ylle upp. Jag känner dock i princip inget av den lilla oxiderade ton jag noterade förra gången. Det kan i och för sig bero på att jag vid öppnandet av denna flaska redan druckit några glas. Gott är det dock och friskt – i smaken finns gott om mineraltoner och en lätt söthet med inslag saftig frukt, blommighet och lite vitpeppar. Riktigt trevligt!

Magnus Reuterdahl, noter från midsommar i Långban, Värmland, nedtecknat i Stockholm och Kalmar 2011 – tills nästa gång, tack och bock!