A short English version of this post is available here.

Idag blir en lugn och skön dag i köket. Till lunch blir det blåmusslor uppkokta i vitt vin och grädde med lite pasta och till kvällen Vitello Tonnato (kalv med tonfisk) vilken vi kommer att äta med en grönsallad och pasta.

Lunch

Pasta med blåmusslor.

  • Ett nät med blåmusslor – Låt ligga i kallat vatten en stund, byt vattnet ett par gånger, rengör musslorna och ta bort skägg och eventuella havstulpaner.
  • 1-2 finhackade gula lökar
  • 1-2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 finhackad morot
  • 1 finhackad selleristjälk
  • 1 hackad röd chilifrukt
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 1 dl torrt vitt vin (i detta fall Sauvignon Blanc)
  • 1 msk smör
  • salt & vitpeppar
  • 2,5 dl grädde
  • 2-3 dl vatten

Smält smöret i en stor gryta. Häll i lök, rotfrukter och chili – låt fräsa kort, blanda i tomatpurén – låt fräsa någon sekund till och häll på vinet – låt koka ihop. Krydda med salt och peppar. Häll på grädde, låt sjuda någon minut spä sedan med vatten till önskad tjocklek – låt sjuda ytterligare några minuter. Smaka av (vill man ha lite mer hetta kan man ta lite cayennepeppar). Innan du häller i musslorna låt det hela koka upp igen,häll i musslorna – rör om, på med lock låt koka under några minuter, tills dom öppnar sig.

Innan du serverar släng musslor som inte öppnat sig.

Servera som det är eller tillsammans med pasta. Vill du inta ha vin till fungerar belgisk öl utmärkt. Vi valde ett österrikiskt vin, en 2009 Sauvingon Blanc från Früwirth.


Vinet är torrt och friskt med en tydlig mineralton. Det har en viss elegans men är kanske en aning tråkigt vid en första sipp. Det har ett lätt spritsigt anslag och en ganska skir nästan fadd ton med en lätt blommighet och en liten aning aprikos. Till maten öppnar det dock upp sig och fungerar utmärkt mot både sötman från morötterna, hettan från chilin och sältan från musslorna.  Ett trevligt matvin!

Middag

Vitello Tonnato (Portioner: 4 portioner)

  • ca 0,9 kg benfri kalvstek eller rostbiff
  • Till kokningen:
  • ca 8 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 liten gul lök
  • 1 liten morot
  • 1 lagerblad
  • 1 selleristjälk
  • 4 kryddnejlikor
  • 8 vitpepparkorn
  • 4 svartpepparkorn
  • 1 tsk salvia
  • 1 skiva citron
  • 1 1/2 tsk salt

Lägg i kötten i en mindre kastrull, fyll den med vin och vatten så att köttet (nätat eller bundet) nästan täcks. Koka upp och skumma av. Lägg därefter i grönsaker, citron och kryddor. Sjud under lock tills köttet uppnått en innetemperatur på 63 grader, cirka 1 timme. Låt därefter köttet kallna i spadet.

Till såsen:

  • 1 burk tonfisk i olja
  • 6 sardellfiléer
  • 2 msk kapris
  • 1 äggula
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk majonäs
  • saften från en ½ citron
  • svartpeppar
  • salt
  • ett par droppar tabasco
  • ca 3/4 dl av spadet till spädning

Hacka kapris och sardeller och mosa samman med tonfisken till en röra. Häll på olivolja och vispa ned äggulan. Blanda i majonäs och smaksätt med citronsaften, späd med spadet till såsen blir lite trögflytande. Krydda med svartpeppar, salt och du vill några droppar tabasco. Skiva kalven ganska tunt och bred ut såsen över köttet. Lägg resten i en såsskål. Garnera med citron skivor, kapris och nymalen svartpeppar.

Vi kommer att äta det med färsk pasta och en grönsallad tillsammans med ett vitt vin från Franciacorta: 2006 Bellavista Curtefranca ( Chardonnay, Pinot Blanc). Vinet importeras av Carovin, 2007:an finns på beställningssortimentet. Carovins smaknoteringar finns här.

En trevlig sommarrätt, nästa gång kommer jag försöka öka dosen citron en aning och kanske tillföra en aning fett till steken. Rätten är rustik men på samma gång lätt och mild – smaken av kalv och tonfisk gifter sig riktigt bra. Kan också tänka mig att lite smörstekt sparris skulle kunna passa fint till detta. Nu till det viktiga vinet.

Doften är lite udda och svårtolkad men här finns mogna päron och gula äppelfrukt, lite citrusfrukter, sten och ett uns fatkaraktär.

Friskt, nästan lite skarpt med en hel del syra, mineraltoner mixat med milda fattoner, en lite äpplig ton som drar åt äppelmust /calavdos hållet men ändå inte, lite som fetgula (vaxiga) höstäpplen, lite brödig och med lite citron och mineral i avslutet. Intressant, både söt och skarp på samma gång men framförallt riktigt gott.

Jag ser med tillförsikt fram emot Franciacorta i höst då vi deltar i European wine bloggers conference 2011.

Det var allt för ikväll – Trevlig helg 🙂

Magnus Reuterdahl

Annonser