I helgen var jag och min sambo på sortimentsprovning hos Handlavin.se. Företaget är inriktade på österrikiska viner och har ett trevligt sortiment som täcker de flesta prisklasser samt i Österrike förekommande druvor. Man har både traditionella och lite mer udda viner i sortimentet och sortimentet kommer till hösten att utökas med ytterligare några producenter, men nu till kvällens provning.

Lokalen är trevlig, en gammal kolkällare som inrätts till en lagom stor provningslokal och framför oss står nio viner. Kvällen börjar dock något tidigare med en välkomstdryck – och vad bättre att skåla i än något bubbligt. Handlavin.se ställer fram en Rosé sekt från Gaudium som är både trevlig och lättfrucket. Det har en fin ton av solmogna jordgubbar och bra syra. Kanske inte den elegans som erbjuds i rosa champange men inte alls illa, ett pratvin med bubblor som passar utmärkt vid festliga sammanhang.

Det hela inleds sedan med en presentation av företaget, vinerna och Österrike – men också några ord om producenterna och framtiden. En ny hemsida är på gång, dvs en ansiktslyftning, några nya producenter är på väg in, dvs ett lite större sortiment, även om det är också någon som faller av – så det finns en del att se fram emot.

På provningen är det fyra viner som lyfter sig över mängden; två vita och två röda. Vi börjar med det mest prisvärda RW06 . En cuveé gjorde på Cabernet, Merlot och Zweigelt. Ett riktigt charmigt litet vin, kanske ingen himlastormande upplevelse men välkomponerat, välbalanserat, kryddigt och riktigt gott – perfekt till grillen. Det är ett sånt där vin som sannolikt inte vinner så många priser men som är svårt att inte tycka om. Tyvärr har jag ingen bra bild :/

Kvällens absoluta topp serverades sist, från Kopfensteiner Eisenberg; Blaufränkish 2007. Detta är ett stort vin, ett vin att njuta av idag, att njuta av imorgon och att spara. Här finns både kraft och elegans, något vilt och något mjukt. Här finns spänning och passion och här finns Österrike. Det är elegant och intensivt, det har mineraltoner, moreller, röda söta bär och mörka bär, smak av örter, här finns det karga och det böljande – här finns det hårda och det mjuka – detta är min typ av vin. Ett vin som växer, ett vin vilket man kan växa med och som utvecklas från det att man häller upp det tills dess att flaskan tagit slut. Det är vad jag skulle vilja kalla ett pratvin, ett vin man kan prata om.

Kvällens överraskning kommer Gsellman & Hans – Weissburgunder 2008 (Pinot Blanc). Jag brukar ha lite svårt med Weissburgunder och Pinot Blanc –  det finns en viss blommighet jag har lite svårt för. Detta har istället en lite fadd doft som minner om våta yllevantar, lite oxiderad, fylld med mineraler, en liten aning svavel och flinta. I smaken återfinns mineraliteten men först och främst är det en fin sötma som möter gommen och mineraler som drar åt sälta, i avslutet finns en hel del peppar – detta vin kombinerat med ost är riktigt bra.

En Grüner ska också tas upp, från Gaudium – 2007. Detta vin är en lite udda fågel smakmässigt. Jag skulle nog ha haft svårt vid en blindprovning att pricka druvan, möjligen skulle jag gissat mer på Chardonnay eller Chinon Blanc. Den har inledningsvis en lite fadd ton med inslag av anis och päron, vilken drar åt piggelinhållet, och den där lite oljiga fetheten som kan finnas i gula äpplen, men där finns också en pockande syra och ett sting av vitpeppar. Ett intressant vin som jag skulle vilja prova tillsamman med mat, om man låter den få ett par grader temperatur kommer fler toner fram.

Kul vara att det visade sig att vi var en hel liten koloni från Bergshamra som var närvarande på provningen, av det dryga 10-tal som var med var vi sex, tror jag, från röda linjens pärla :). Tack för ett trevligt arrangemang och goda viner!

Magnus Reuterdahl

Annonser