Anders Åberg från Livet i Languedoc är på ingång med några rykande färska viner – det ska bli kul att dels träffa Anders dels att prova vinerna.

Anders Åbergs vingård, Domaine Rabidote ligger i AOC Saint Chinian, det ligger lite norr om Béziers nära medelhavet och den Franska Rivieran. Vinodlingarna ligger i regel på den sida av bergen som riktar sig mot havet. I regionen har det odlats vin åtminstone sedan 800-talet e.Kr., vinerna är kända för att vara något mer tanninstinna är andra viner från Languedoc, de ska också vara smakrika och fylliga. För mig är det första gången jag dricker vin från denna del av Languedoc så det är inte utan förväntan jag inväntar en provning.

Vi fick prova opus 1; Le temps du sorcier – det första vinet att buteljeras på vingården. Det är ett rött vin gjort på Grenache och Carigan med ett litet inslag av Syrah. Ett ungt vin med en rjäl dos tanniner och en hel del frukt. Ett riktigt trevligt vin som kommer fungerar utmärkt vid grillen i sommar! Vi fick också testa ett årets rosé; Couleur Dété gjort på Cinsault. En lite udda rosédruva som fungerade riktigt bra – fin skifferton, lite lagom kryddig och med lite röda söta bär och fin beska i avslutet – enkel, lättdrucken med lagom sötma och syra – precis som en rosé ska vara. Jag återkommer med lite mer utförliga kommentarer framöver i samband med mat.

Vi tackar och bockar för ett trevligt besök och trevliga viner 🙂

Magnus & Anne


Annonser