Gamla flaskor och etiketter är något av dryckens kulturhistoriska fanbärarare. Visst finns det annat såsom glas och karaffer, beskrivningar, böcker, menyer men flaskorna är någonstans det fysiska beviset på något som funnits och druckits. Det är i var essensen funnits –  en dryckens graal.

Hemma i mitt föräldrarhem hittade jag den här flaskan som en gång innehållit Måltidsdricka gjord vid Dunkehalla bryggeri i Jönköping. Vidare kan man på etiketten läsa att den innehållit sackarin och att den ska förvaras svalt.

Sackarin var det första artificiella sötningsmedlet, det upptäcktes av Ira Remsen och Constantine Fahlberg 1879 och har E-nummer 954. E-nummer är med andra ord inget nytt under himlen. Sötningseffekten av sackarin är omkring 300-700 gånger större än hos socker och kan användas av diabetiker. Sackarinet blev populärt under ransoneringstiderna under första världskriget.

Jag har inte hittat mycket om bryggeriet, men på en etikett anges det heta Dunkehalla bryggeri & vattenfabrik och man anges använda eget källvatten. Bryggeriet låg vid Dunkehallaområdet, i Jönköpings västra del strax sydväst om Bymarken. Möjligen flyttade det sedan till Huskvarna innan det slutligen lades ned kring 1963.

Kanske såg det ut ungefär som i denna film från 1939 om bryggeri Falken i Halland tillgänglig via Filmarkivet (Har dock inte lyckats bädda in den så ni får klicka)

Vad är då måltidsdricka? Det visade sig inte helt lätt att svara på – efter en stund på det stora vida nätet är jag inte mycket klokare men det verkar röra sig om antingen någon form av maltdryck t ex en typ av svagdricka eller must. Men om någon vet bättre får ni gärna upplysa mig 🙂

Magnus Reuterdahl

Annonser