Helgen har spenderats i Jönköping medelst firande av numer 40-årig bror och besök hos föräldrarna. Som så ofta brukar vi testa lite nya recept när vi är i Jönköping – det är så mycket skönare att laga mat i ett stort kök och smidigt att testa maten på någon annan. Igår testade vi en förrätt som vi tänkt köra till Franciacorta-vinerna om någon eller ett par veckor.

Vi gjorde en liten förrätt på grillade lime och vitlöks och basilika marinerade pilgrimsmusslor toppade med grillade lime och chili marinerade scampi. Vilket visade sig vara både en smidig och god förrätt – nu måste vi bara fundera lite mer utseendet av rätten.

Marinad till pilgrimsmusslorna (12 st)

  • Rivet skal från en 1 lime samt josen av densamma
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • ca 2 msk olivolja
  • en nypa salt
  • ca 10 färska basilika blad, hackade

Marinerade i ca 40 min – grillade ca 3 min/sida

Marinad till scampi/tigerräkor (8 st)

  • Rivet skal från en 1 lime samt josen av densamma
  • en röd chilifrukt, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • ca 2 msk olivolja
  • en nypa salt
  • ca 10 färska basilika blad, hackade

ca 3-5 minuter på grillen.

Vår tanke att köra det mousserade till detta, igår körde vi dock med vatten och en citronskiva.

Till huvudrätt blev det lite grillad fläskkarré med grönsallad och champinjoner stekta med chilifrukt medelst en Penfolds Rawson’s Retreat. Kanske inget fantastiskt vin men välfungerande till grillat kött; Lättdrucket, insmickrande och gott. Penfolds koncept att göra bra viner i princip alla prisklasser är beundransvärt – man får vad man betalar för och lite till, det är alltid kompetent och oftast riktigt bra i sin prisklass – såsom detta

Till efterrätt lite ost; Gruyère och Manchego med lite madeiravin signerat Henriques and Henriques 5-åriga, denna har ingen chans mot den 15-åriga jag drack för ett tag sedan (läs mer här) men fungerar bra till ostarna. Måste som sagt bli bättre på Madeira och detta får väl ses som ett litet steg i den riktningen.

Magnus Reuterdahl