Det har varit en vecka fylld av aktiviteter vilket gjort att bloggandet få stå tillbaka en aning. Förra lördagen (läs mer här) var jag på Riesling provning hos Red Scream & Riesling, men Riesling var inte allt vi drack. Nicklas Jörgensson från Wine Virtuosity hade med sig en hel liten arsenal av drickbart godis. Till största delen innehöll denna Maderia men också ett portugisiskt rödvin från 1947; Menagem Vihno de Mesa Velho, Soc. Com. Abel Pereira da Fonseca, Garrafeira, Lisboa.

Det är alltid något speciellt med ett gammalt vin, från flaskan – till dofterna – till smaken – till känslan om att vara en del av något lite större, att få smaka något som tillhör en svunnen tid, att få bli en del av historien.

I doften finns en dofter av basturökt skinka, gammal eldstad och torkad frukt. Smaken är torr, lång och syran förvånansvärt pigg. Här finns mogna toner, vissa är nästan lite avslagna och urlakade och går mot destillatstoner (torr calvados, grappa etc), andra smakar förstärks istället och ger förunderliga smakförnimmelser; torkad frukt möter en charkdisk, garvat läder, kryddor och lätt ton av tjära och ekfat. Mycket trevligt!

Nästa påse innehöll något som jag gillar men har druckit för lite av, och uppenbarligen inte tillräckligt bra sorter av; Madeiror. Vad som snarast kan omnämnas som potpurri av söta, kryddiga och läskande smaker, som fungerar ypperligt till allehanda ostar som Who cut the cheese (ostarna finns angivna här) hade med sig, kastade Nicklas oss mellan den ena fantastiska upplevelsen till den andra.

Mina noter är nu egentligen lite för korta för att kunna ge rättvisa men ord som kan sammanfatta det hela är; vuxengodis och det gäller för alla nedanstående viner.

Den första vi provade var 15 Years Old Sercial, Henriques and Henriques. Doften innehåller lite av det mesta, har finns julkryddor, tropisk frukt, unga toner blandat med mogna toner, syrlighet, sötma och en liten spritighet. Vinet har en ypperlig syra som möter en djup gyllene sötma och ett kryddigt djup – Fantastiskt!

Nästa vin till avsmakning är Savannah Verdelho special reserve som kommer från the Rare wine co. Historic series. Den första doften som kom fram var farinsocker blandat med mörka bär såsom körsbär och björnbär. Dessa dofter återkommer också i smaken i detta djupa och komplexa vin som närmast exploderar i gommen. Här kommer mängder av smak och massor med syra som tillsammans skapar en dans av smaker från mörkabär, söt lakrits, kryddor och bränt/mörkt socker. Lysande!

Madeira nummer tre var D’Oliveiras 15 years old Madeira. Denna var lite mer nötig i tonen med inslag av knäck, nougat, dadlar, russin och creme caramell. En lätt oxiderad ton tillsammans med en riktigt bra syra ger ett vin som slår till direkt… mmm.

Vi rundar av det hela med Madeira Barbeito Malvasia 2000. Denna är lite modernare i stilen – i jämförelse med de tidigare är doften lite mer tillbakahållen och stram, den är lite blommigare och har lite stendoft. Smaken är mycket söt men ändå frisk och nästan lite teeig med inslag av cirusfrukter och nötter. Mineraltonerna finns där liksom lite nötter och en lätt bitter ton – komplext och uppfriskande. Det sticker definitivt ut och har en lite annan stil än de tidigare tre och är liksom de förra fantastiskt.

Kul att notera är att madeira fungerar lysande till både hårdost, kittost och blåmögel ost. I jämförelse med de madeiror jag druckit från systembolaget kan man notera att dessa framförallt har mycket mer syra, mindre farinsocker och är ljusare i tonen – framförallt finns en större komplexitet och fräschör över dem. Jag tackar Nicklas och kommer definitivt se till att fixa hem några flaskor för husbehov. Nicklas berättar också att man inte behöver vara rädd för att flaskorna inte ska hinna gå åt, om försluter dem bra kan man njuta av dem upp till två år efter öppnandet.

Magnus Reuterdahl

Annonser