Ikväll blir det fisk och skaldjursgryta. Min sambo spenderade föregående helg på isarna kring Karlskoga och drog upp icke ont anande abborrar på löpande band.

Deras huvuden, lite räkskal, morötter, purjolök och kryddor förvandlas just nu till en fiskfond som ska utgöra grunden till kvällens blåmussel- och abboregryta, med inslag av lite lax, torsk och färska räkor, någon morot och ett par potatisar samt lite persilja. Till detta ska en flaska Emrich-Schönleber 2006 Monzinger Frühlingsplätzchen Riesling Spätlese inmundigas (Jag har svårt att hålla mig inför lördagens rieslingprovning).

🙂

Maten blev lysande 🙂 Vinet ska sägas vara lite fel till sältan i maten men å andra sidan fångade sötman i morötterna och styrkan från chilin upp delar av vinet. Vinet är stort med en tydlig sötma och exotiska frukter samt fruktig solmogen persiska, en fin mineralton och en lagom spritsighet. Vinet har ett stort djup med komplexa smaker och en sötma som spelar mot en fantastisk syra – lysande. Det kan beskrivas som mumma för själen som kommer till sin rätt ännu bättre som sällskapsvin än till mat, åtminstone denna rätt.

Magnus Reuterdahl

Annonser