Umathum Haideboden 2008 är ett Österrikiskt rödvin gjort på 60 % Zweigelt, 20 % Blaufränkish, 20 % Cabernet Sauvignon. Jag smakade flera av Umathums viner under EWBC i höstas men känner mig like osäker på om jag testade just detta.

Umathum har utvecklats från en leverantör av vindruvor till olika kooperativ till att bli en av Österrikes mest kända och största vinmakare. Under Josef Umathums ledning sedan 1985 har man kontinuerligt arbetat för ökad kvalitet och byggt sitt varumärke. Vingården ligger i Frauenkirchen lite öster om Neusiedler See i Burgenland. Man är kanske mest kända för sina röda viner men jag vet att jag också testade några intressanta vita, så glöm inte bort dem om du har chansen. Vingården består av ca 30 ha vinodling, varav ca 85 % är planterad med röda druvor såsom Zweigelt, St. Laurent och Blaufränkisch. Marklaget består av skiffer, kalk, lera och sten vilket ger fina syror och mineralton till vinerna. Vidare arbetar man efter Demeter biodynamic guidelines för att säkerställa naturliga viner med hög kvalitet och tydlig terroir, man handplockar alla druvor vinerna lagras på ekfat. Läs mer om Umathum på deras hemsida.

I doften finns röda och blå druvor, en fin syrlig ton, bär sötma och lite ekfatskryddighet.

Smaken domineras av mörka bär; moreller och svartavinbär, det är härligt syrligt, lite torrt med bra djup och fin harmoni. Det är kryddigt med en dos ekfatskrydda och ett litet inslag av grön paprika – efterhand kommer också en fin mineral- och blyertston. Det är väl sammanhållet och har en fin balans och struktur. I vinet finns en viss strävhet och det drar åt det eleganta hållet. Eftersmaken har både djup och mycket smak samt ett litet inslag av mörk choklad. Strävheten i kombination med den syrliga tonen gör att jag föreslår att man avnjuter det till mat snarare än som sällskapsvin men å andra sidan är det ett lite spännande och komplext vin som är kul att dissekera och diskutera, smak- och doftmässigt.

Vinet finns via Handlavin.se

Magnus Reuterdahl

Annonser