Kiviks muster häromdagen gav blodad tand så när jag besökte bolaget häromdagen föll ögonen på G & G, Gastronomigruppens äppelmust. På hyllan stod två olika sorter Gravensteiner och Signa Tillisch. Här man var lite annorlunda flaskor som ligger någonstans mitt emellan öl och vinflaskor och gammal och nytt istället för att som Kiviks musteri satsat på en vinflaskliknande flaska. Detta är något som kan tänkas skapa en starkare association och möjligen bli ett igenkänningsmärke.

Jag provade dessa tillsammans med en kycklinggryta, gjorde på en en helkyckling, champinjoner, morötter, palsternacka, rotselleri, lite chili, purjulök, citrongräs och lök. Grytan är ganska mjuk i smaken och har en lite rund rotfruktssötma vilket gifte sig väldigt fint med äppeltonerna i musterna.

Jag gillar idén med ursprungsbenämningar, Gravensteriner musten kommer från äpplen plockade i Rudu strax norr om Huskvarna i backarna ned mot Vättern. Gastronmigruppen strävar efter att identifiera ”Grand Cru” liknande lägen för äpplen och här har man hittat ett sådant. Smaken är elegant, med en växande smak – den kommer som en våg först lite mjukt böljande för att öka i intensitet. En äppelton som jag associera till gula söta äpplen med en lätt kryddighet och smaker som jag associerar till sensommaren. Lyxigt, lätt och smakrikt. En riktigt trevlig dryck.

Äppelmusten Signe Tillisch kommer från Skåne, närmare bestämt från Villands Vånga lite norr om Kristianstad. Här finns tydligare kryddor, lite mer sötma men också mer mineral och sten toner än i Gravensteinern. Lite mogna toner och lite mer frukt ger ett vin som kanske är en aning mer lättillgängligt och direkt än ovanstående. Lyxigt, smakrikt och långt. Sällskapsdryck!

Dessa skiljer sig rejält från Kiviks äppelmuster, främst i att de känns elegantare och mindre söta. Gravenstaeiner gifter sig fantastiskt till mat och känns en aning mer subtil medan Signe Tillisch är lite mer direkt och borde fungera utmärkt som sällskapsdryck.

Två riktigt trevliga exempel på svenskt dryckeshantverk 🙂

En stilla undran säljs dessa muster utanför Systembolaget? Marknaden torde ju vara betydligt större med försäljning i dagligvaruhandeln och i delikatessbutiker än enbart på bolaget.

Magnus Reuterdahl

Annonser