Nej det är inte en re-make av 80-tals filmen Beetlejuice (här ska det faktiskt stavas Beetle juice) –  från 1988 i regi av Tim Burton med bland andra Michael Keaton, Alec Baldwin, Geena Davis och Winona Ryder i rollerna. Ett litet mästerverk som förgyller torsdagskvällen såväl som ger mig en släng av 80-tals nostalgi.

Det rör sig om ett vin; 2009 Wooing Tree Beetle Juice Pinot Noir, Wooing Tree Vineyard, Central Otago, Nya Zeeland.

Vinet är dock inte namngivet efter filmen utan efter den utrotningshotade skalbaggen Cromwell Chaferskalbagge (Prodontria lewisi) som endast finns på Nya Zeeland och där endast i ett naturreservat.

I doften finns mycket röda bär, rostade fat, en lite sötsyrlighet, kryddor och lite godisdoft. Det är smakrikt – nästan lite bombastisk, med tydlig fatkaraktär, röda och blåa bär, kryddigt. Inte så mycket finess utan mer rakt på rödbetan, den där stora smaken klingar av efter lite syre och kvar ligger fatkryddor, röda vinbär, körsbär och mörk choklad. Defintivt nya världen, inte riktigt min stil – men trevligt och välgjort. Ett vin för dig som gillar Nya Världen Pinot Noir.

Insåg förövrigt att detta var inlägg nummer 666, vilket väl gjorde Beetlejuice som ett lämpligt, om än helt omedvetet, inslag 🙂

Magnus Reuterdahl

Annonser