Idag besökte jag Vin & Sprithistoriska museet i syfte att fotografera av en sydafrikansk vinflaska från 1790-talet som finns i museets samlingar. Den hittades på 1940-talet av en dykare och skänktes till museet. Flaskan har en fantastisk historia, den har sannolikt kommit till Stockholm via Ostindiska kompaniets försorg och sånär slutat sina dagar på havets botten. Flaskan är hel och kommer från Sydafrikas äldsta vinproducent, Groot Constantia som har anor som sträcker sig tillbaka till 1685 och har ytterligare kopplingar till Sverige, läs mer här.

Om du inte tidigare besökt museet eller om det var länge sedan sist är hög tid att besöka dem. Det ligger strax norr om Odenplan, på ca 10 minuters promenadavstånd, på Dalagatan 100 – i några månader till. I juni påbörjas flytten till nya lokaler i Galärsjulen, byggda på 1700-talet, på Djurgården, läs mer här. Det nya museet beräknas öppnas under våren 2012, man kommer med andra ord ha stängt under ungefär ett år.

Så vill du återuppleva den nuvarande utställningen eller om du inte sett den är det dags nu. Den sträcker sig från forntiden till nutiden, med inslag av fynd kopplade till vin från antikens Grekland till spritreklam från 2000-talet. Passa på och upplev Vin & Sprits provningsrum så som det såg ut på 1920-talet, K.A. Nydahls & Co vinhandel från tidigt 1900-tal som frekventerades av August Strindberg, ”Brännvinskungen” L.O. Smiths destillationsapparatur från Reimersholme och doftorgeln – lukta på dofterna från kryddor och frukter som nyttjats för att smaksätta sprit och likörer. Man kommer också att ha rea på de flesta produkter i museishopen – jag såg att man tjuvstartat med vissa produkter redan nu. Vin & Sprithistoriska museet är väl värt ett besök. För öppettider se här!

K.A. Nydahls & Co vinhandel

Magnus Reuterdahl

Annonser