Igår var vi på 19glas i Gamla Stan i Stockholm. Inför besöket funderade jag en del på vad vi skulle dricka till maten – detta var vad det blev:

Vi åt 5-rätters menyn som var spot-on rakt igenom om man ser till smaker. Utav någon anledning fick vi dock förrätten serverad i ett glas vilket gjorde det en aning svårt att få upp all mat – framförallt det sista av den ypperliga Kalix-löjrommen. Till detta drack vi ett glas 1997 Blanc de Blanc Palmer Magnum Champagne vilket kompletterade rätten på ett ypperligt sätt. Champagnen har ett tydligt äppligt anslag, är lite kryddig, lite mogna toner blandad med en frisk och elegant syra – väl sammansatt, mycket trevligt.

Därefter gick vi över till en flaska 1998 Cotes du Jura Blanc Château d’Arlay från Jura. Jag har bara provat Cotes du Jura Blanc vin vid ett par tillfällen tidigare så jag ska inte påstå att jag är någon stor kännare av dessa viner. De jag druckit är speciella men mycket goda. Detta var inget undantag – det är smakrikt, är djupt fatkryddigt, oxiderat med en äppelton som går lite mot calvados, det finns också en fin sötma med ett litet inslag av dadlar. Sötman tar dock aldrig över utan ligger bara och kittlar lite i bakgrunden. En tydlig mineralton och fin syra gör vinet ”lätt” samtidigt är det komplext och lite av en kamelont. Vi drack det till en rätt där rödbetor tillagts på tre sätt (saltbakad, reducerad & rå) med en fantastisk ost gjord på get- och fårmjölk samt till huvudrätten; torskrygg, skirat smör och stekt purjolök. Vinet förändrades hela tiden genom att plocka upp och gifta sig med de olika smakerna – varför man kan säga att det har ett kamelontiskt inslag.

Därefter drack vi ett glas 2006 Barbaresco Roncaglie till en mycket trevlig bit ost kryddat med kryddpeppar – ytterligare en fin kombination där de lite mörka jordiga skogstonerna med inslag av tryffel i vinet fann kryddpepparn och smörigheten i osten mjukade upp tanninerna i vinet.

Till efterrätten drack vi en trevlig port – Quinta do Pégo – som fångade upp hasselnöten i semifreddon. Vi avslutade det hela med en kopp espresso och calvados respektive konjak.

På det stora hela en mycket trevlig kväll med god mat och trevliga viner. Vad finns det då att förbättra? Ljudvolymen tenderar att bli väl hög, vilket gör att folk höjer rösterna för att höras genom bakgrundsbruset dvs. skrammel av bestick, klirrande av glas, samtalet, bakgrundsmusiken (som i sig var mycket trevlig) – detta gör också att volymen tenderar att bli högre ju längre kvällen går. Kanske skulle mer textilier eller en matta på stengolvet dämpa detta och på så sätt yttermera höja upplevelsen.

Tack för en trevlig kväll 🙂

Magnus Reuterdahl

Annonser