Triton – havets budbärare i grekisk mytologi och ett vin från Bodegas Tritón i Zamora vid Duerofloden i området Castilla y León, nordvästra Spanien. Vinet är ett Vino de la Tierra (VdlT), vilket är den spanska beteckningen för bordsviner med rätt att ange geografiskt ursprung. Triton 2008 är gjort på 100% Temparnillio.

Vi drack detta i helgen och lät oss väl smaka, det är ett kraftfullt vin med mörka bär, ekfat och en hel del tanniner. Det är modernt, komplext och fylligt med en kryddig attack, svarta vinbär, björnbär matchas med vanilj, choklad och kaffetoner i avslutet. Jag hade förväntat mig en lite längre eftersmak då det känns förhållandevis ungt i tonen.

Vinovativa som importerar vinet skriver: Hur man än vrider och vänder på all världens viner så kommer ni inte hitta ett bättre vin är Triton 2008. Tja där tar man väl i från tårna och lite till, att det är ett trevligt vin skriver jag under på men jo jag kan nämna många viner som är bättre, det är dock en smaksak. Med det sagt – gillar du kraftfulla, moderna viner med mörka bär och en hel del ekfat är detta inte så dumt – och det klara säkert några år i källaren med den äran – tror att det fungerar utmärkt till grillat kött eller som värmekälla en sval sommarkväll.

Andra som druckit det är Vin & Gastronomi och Uppkorkat (se kommentarerna).

Magnus Reuterdahl

Annonser