Uppdaterad 18.30

För ett par dagar sedan lade jag upp ett inlägg under titeln Välj ett vin så skriver jag om det på måndag 21/2! (läs här och se dom nominerade här).

Nu är klockan 1200 så det är dags att presentera vilket vin det blir! Men först ett stort tack till alla som gett mig förslag: Anders Öhman, Vintresserad, PB, Red Scream, Helene, Richard och Jay via bloggkommentarer och Pernilla, Fredrik och Marta via facebook samt @tovelind på Twitter.

Medelst hjälp av tärning blev det Rött – Australien – Sandalford Estate Cab (94956).

Kul är att här finns några viner jag inte provat tidigare, några som jag provat tidigare årgångar av och att det blev en bra blandning – dock med viss övervikt på röda viner.

Jag återkommer framåt kvällen och uppdaterar med kommentarer om vinet 😀

Sandalford Estate Reserve Cabernet Sauvignon 2008 (nr 94956) är ett rött vin från distriktet Margaret River i Australien. Det är gjort på 100 % Cabernet sauvignon (enligt Systembolaget ska det dock vara 99 % Cabernet sauvignon, och 1 % Malbec). Distriktet Margaret River ligger ca 20 mil söder om Perth i delstaten Western Australia.

Sandalford bildades redan 1840 men det var först i slutet av 1960-talet som vinodlingarna tog fart på allvar i distriktet Margaret River. Idag finns det ca 5000 hektar vinodlingar och 215 producenter i distriktet, tillsammans producerar de ca 3 % av Australiens viner men hela 20 % av vinerna i premium segmentet (läs mer om Margaret River här).

Landskapet är kuperat och i väster avgränsas det av Indiska oceanen, klimatet kan jämföras med det kring Medelhavet. Med andra ord är klimatet relativt stabilt i jämförelse med flera andra delar av Australien med milda vintrar och varma somrar vilket ger goda förutsättningar för högkvalitativa viner.

Sandalford är ett av Australiens äldsta och största privata vinerier, grundat 1840 vid Swan River. Sedan 1991 ägs det av familjen Prendiville och deras vinmakare heter Paul Boulden. Man äger en av de största och äldsta vingårdarna i Margaret River, den är ca 93 hektar stor och planterades 1970. Från denna kommer i princip alla Sandalford Premium range viner såsom Sandalford Estate Reserve Cabernet Sauvignon.

Det var lite svårt att planera mat till vinet. Igår blev jag dock inspirerad av @pelleskok på Twitter som gjorde lammlasagne, ett intressant recept hittade jag på Gittos mat (Taffel.se). Så lammlasagne blir det.

2008 är vad som kallas en “normal”årgång i västra Australien, december och januari var varma, följt av några lite svalare månader fram till skörden, men med bra väder vilket gett bra förutsättningar för stora viner.

Vinet har en mörk färg som går åt blårött.

Doften är lite sötsyrlig, med inslag av viol, svarta vinbär och mynta. Den har innehåller en dos ekfat och en lite köttig ton med inslag grytkryddor. Inbjudande!

Inledningsvis känner jag nästan bara ekfat och svarta vinbär med en liten aning mognadstoner. Trevliga tanniner möts upp av en ganska syrlig ton med viss komplexitet och elegans. Med lite syre kommer inslag av plommon, cederträ, örter och färskt gräs. Det är svalt i tonen, syrligt men med bra kropp, en hel del bär och en ganska lång eftersmak. Ett riktigt trevligt vin som känns mer Bordeaux än Nya världen och skulle funka väl till en trevlig gryta. Borde gå att lagra några år.

Intressant att notera är att Sandalford anser att den kan lagras upp till åtminstone 10 år medan Systembolaget anser att det inte vinner på lagring alls.

Till lammlasagnen fungerade det bra – sältan i getosten, krämigheten i lasagnen och smaken från örterna gick bra till vinet – men jag tror att en köttgryta eller en stek skulle passa än bättre.

Magnus Reuterdahl

Mvh

Magnus Reuterdahl

Annonser